Dodik: Žao nam je stradanja Ukrajinaca, ali Republika Srpska ostaje neutralna

Vijesti 11. mar 202212:27 11 komentara
RTRS

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik prvog dana diplomatskog foruma u Antaliji sastao se sa Miroslavom Lajčakom, izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine gdje su razgovarali o situaciji u BiH, ali i o stanju u Ukrajini.

“Republika Srpska je neutralna po pitanju Ukrajine i ostajemo pri tome. Imamo apsolutno pozitivan stav prema ukrajinskom narodu, žao nam je zbog stradanja, ali isto tako mislimo da je ovaj sukob rezultat globalnog previranja, koje se dodiruje u Ukrajini između Zapada, NATO-a i jedne odbrambene pozicije, koju sama Rusija ima, i to svi vide. Ukrajina je tu više kolateralna šteta”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je, osim o refleksima krize na ekonomiju sa Lajčakom razgovarao i o političkim temama u BiH i na Balkanu.

“Ovo je bila prilika da mu objasnim neke naše stavove. Јedan histerični pristup koji briselska administracija ima prema BiH u nastojanju da prikaže sve crno-bijelim. Oni i naše nastojanje da se ponašamo u skladu sa Ustavom u suštini proglašavaju antiustavnim. Moja uloga je bila da objasnim da to nije tako. Ono što mi radimo je sve potkrijepljeno ustavnom pozicijom. Mi ćemo nastaviti sa tom politikom i nećemo podleći toj jednoj općoj histeriji, koja je i sad zbog sukoba u Ukrajini”, poručio je Dodik.

Na diplomatskom forumu u Antaliji pored Dodika pristustvuje i drugi član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Prema programu samita predviđeno je da se njih dvojica (Džaferović i Dodik) obrate u subotu, 12. marta u okviru panela “Budućnost BiH”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare