Dodikov ultimatum: Odgovornost Lagumdžije ili nema više razgovora

Vijesti 13. maj 202420:48 2 komentara
Milorad Dodik (N1)

Lider SNSD-a i predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik kazao je u ponedjeljak da se mora tražiti odgovornost ambasadora Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Zlatka Lagumdžije koji je, kako je kazao, "unilateralno, mimo Predsjedništva" pokrenuo pitanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN-u. "Jedno od pitanja je i to što je bio dogovoren budžet BiH, ali nije realizovan jer je postojalo još stvari koje je trebalo riješiti. Nisu riješene, ali da ih ne pominjem", rekao je Dodik.

Dodik je nakon sastanka sa koalicionim partnerima, HDZ-om BiH i strankama “Trojke” u Sarajevu, istakao da danas nije ništa dogovoreno, da je ovo nezavršen sastanak i da će se sa razgovorima nastaviti iduće sedmice.

Naveo je kako je jedna od tema bila izbor članova CIK-a i da, iako su ranije dogovorili, treba završiti još neka pitanje u vezi sa ovim.

“Pitanje je bilo i plana rasta vezan za projekte EU. Treba reći da smo učestvovali u ime premijera RS. Dogovoreno je 110 refermi, ali tri nisu prihvatljive za nas. Jedna od njih je da se odustane od veta na odlučivanje na nivou Bosne i Hercegovine. To mi nećemo prihvatiti, to je naša ustavna obaveza. Partneri iz Federacije ostali su da usklade neke stvari kada je u pitanju budžet”, rekao je Dodik.

On je istakao da se pokrenulo pitanje odgovornosti ambasadora Lagumdžije poručivši da, nakon što bude usvojena rezolucija o genocidu u Srebrenicu, teško će se išta više dogovoriti u državi.

“Nama predstavlja ozbiljan problem da se mimo struktura odlučivanja, Predsjedništva, unilateralno, sam, bez ikakve sugestije ambasadora Lagumdžija pokrenuo pitanje Srebrenice u Ujedinjenim nacijama. Mi tražimo odgovornost i to je pitanje o kojem se mora razgovarati ako se želi doći do bilo kakvih dogovora. Poslije donošenja te rezolucije bit će teško dogovarati i razgovarati o bilo kojem pitanju u BiH”, poručio je danas lider SNSD-a nakon sastanka koalicionih partnera u Sarajevu.

Stevandić: Velika sramota

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izrazio je razočarenje današnjim sastankom lidera stranaka partnera na nivou BiH i zbog toga što nije urađeno ništa kako bi se stabilizovala situacija u BiH zbog toga što “partneri iz Federacije BiH nemaju nikakav autoritet”.

“Ovo je velika sramota, ovo je četvrti, peti sastanak gdje mi nemamamo nikakve partnere. Mi imamo partnere koji nemaju vlastiti autoritet, koji moraju sa nekim sa strane da se usaglašavaju”, rekao je Stevandić nakon sastanka koji je održan u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, namjera je da model kojim je sponzorisana rezolucija o Srebrenici bez odluke nekog člana Predsjedništva BiH, bez saglasnosti Parlamentarne skupštine BiH, Doma naroda ili skupštine entiteta, bude model rada u BiH.

“Zato stalno vrše opstrukcije da bi nama nešto nametnuli. Iako mi u koaliciji poštujemo što dogovorimo, na ove sastanke dolazimo uzalud. Odgovornost je na partnerima iz FBiH koji ne znaju ni šta hoće, ni kako hoće”, rekao je Stevandić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare