Dodikove izjave u Budimpešti izazvale burne reakcije

Vijesti 24. sep 202110:55 > 10:59 10 komentara
Twitter

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nalazi se u Budimpešti gdje učestvuje u radu 4. Demografskog samita. Njegov govor izazvao je burne reakcije pojedinih političara, predstavnika organizacija, nevladinih stručnjaka i građana.

Dodikov govor neki su poredili s nastupom stand-up komičara. Iznio je homofobične stavove o LGBT zajednici i u tom dijelu je čak dobio aplauz dijela publike.

“Kako je moguće – ja to mogu da govorim, jer mi svakako nećemo biti primljeni u Evropsku uniju pa ne moram da se ulagujem i da pričam ono što želite da čujete. Naprosto, mislim da Evropa mora da promijeni svoj pristup. Kako je moguće da ja ne mogu govoriti i da je politički nekorektno govoriti da je majka žena, a otac muškarac”, rekao je Dodik.

Dodik se u Budimpešti koristio i zapaljivom i opasnom retorikom govoreći o muslimanima.

“Mi smo kršćani i to je moje iskustvo. A iz iskustva mogu reći da muslimani ne napuštaju svoje vrijednosti. Ja ne pozivam na mržnju. Ja ne pozivam na odbacivanje, ali želim skrenuti pažnju na to da je ovo naša najvažnija vrijednost. Samo pozivam na to da odbranimo Evropu, cijelu Evropu, ne samo EU, kojoj je veoma teško vjerovati da će biti odbranjena nastavili se s ovakvim politikama. Jer budućnost Evrope nje samo ekonomija i energetska stabilnost. Budućnost Evrope je i demografska stabilnost. Ako toga nema, živjet će narod koji nije živio tu, a ne evropski narod”, naveo je Dodik što je šokiralo mnoge.

Ovaj govor analitičari su poredili s onim iz 1980-ih koji su doveli do rata 1990-ih godina na Zapadnom Balkanu.

“Dodik je danas debitirao kao otvoreni homofob.. Secesionist, poricatelj genocida, homofob – on se uvlači u sve glavne reakcionarne trendove današnjice. Jednaki dijelovi opasni i očajni”, naveo je politolog Jasmin Mujanović.

Reuf Bajrović kazao je kako Dodik ponavlja riječi Radovana Karadžića.

“On u osnovi poziva na antimuslimanski križarski rat. Dvojica šefova država EU koji podržavaju ovog pokretača mržnje. Žalosno je vidjeti kako Mike Pence sudjeluje u ovome”, kazao je Bajrović.

Neke je začudilo to da Mike Pence i Dodik stoje na istoj pozornici.

“Kojeg vraga se dešava? Mike Pence se druži s Miloradom Dodikom koji ne američkoj listi sankcija od 2017. godine”, napisala je jedna korisnica Twittera.

Na Dodikov govor osvrnuo se i Srđan Puhalo koji mu je posvetio kolumnu.

“Ali Milorad Dodik ima više nego „racionalno“ objašnjenje za naš demografski sunovrat i upravo ga je saopštio u Budimpešti, za šta je dobio gromoglasan aplauz i čestitke od Pensa. Citiram ga „Moram reći da sebična evropska politika “prazni” Balkan koji će se puniti migrantima koji dolaze iz zemalja sa različitim kulturama. Pitam vas da li će za nekoliko decenija Evropljani živjeti u Evropi?”, naveo je Puhalo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare