Dok banke uveliko gase račune firmi bliskih sa Dodikom, iz američkog kongresa najavljene nove sankcije

Vijesti 27. jun 202422:48 1 komentar

Hoće li mostarski sastanak uopšte biti održan, još je upitno. Može li se uopšte govoriti o partnerstvu, a prijetiti razdruživanjem. Prijete i američki zvaničnici novim sankcijama, nezadovoljni politikom entitetskog predsjednika Milorada Dodika. Posljednje sankcije proširene i na kompanije bliske Dodikovoj porodici, čije račune banke uveliko gase.

Sirius 2010 je IT kompanija, čiju web stranicu nećete danas otvoriti. Mailovi se vraćaju, a usmena pitanja telefonom da li je sve posljedica sankcija SAD-a, ili pak tehnički problem, ostala su bez odgovora. Ova kompanija u januaru je kao nosilac konzorcijuma potpisala ugovor za drugu fazu digitalizacije države Bosne i Hercegovine, vrijedan 25 miliona KM. I tada se pisalo o sumnjivoj dokumentaciji i povezanosti s porodicom Dodik, no optimizma nije manjkalo:

Kompanije imaju referencu, očekujemo uspjeh“, rekao je u januaru 2024. godine ministar komunikacija i transporta BiH, Edin Forto.

Partneri u poslu hrvatska kompanija u 100% državnom vlasništvu Odašiljači i veze (OIV) danas ne odgovaraju da li i dalje posluju sa Sirijusom. Ranije su saopštili da su zatražili mišljenje pravnika i analizu rizika. Analiziraju danas i mnogi bankari koji već jesu, ili namjeravaju gasiti račune predmetnim kompanijama, a muku zbog svega muče i radnici firmi koje su dospjele na crnu listu. Njih oko 800. U Vladi Republike Srpske problem priznaju.

Ne treba biti lažno skroman, ili gurati glavu u pijesak i praviti se da se ništa ne dešava, jer dešava se, smetnje samih sankcija koje je izreklo Ministarstvo finansija SAD, što nanosi ogromnu štetu kompanijama i zaposlenima“, ističe premijer RS Radovan Višković.

Ne bi se Višković miješao u odluke SAD, ali kaže to nije dobra odluka za BiH. Upravo država morala bi dati pristanak za prelazak sa SWIFT na SEPE unutrašnji platni promet u koji se već uključila Republika Srpska, kaže za pojedine medije direktor Agencije za bankarstvo RS Srđan Šuput. To bi po njemu bilo rješenje za smanjenje posljedica američkih sanksija.

Jedna od opcija je da pojedini menadžeri firmi unutar Infinity grupacije preuzmu vlasništvo, a to će biti ponuđeno u kompaniji Sirius.

Da li je to prihvatljivo rješenje za Amerikance, hoće li prihvatiti poziv za kafu, ručak ili sastanak?

OFAC će nastaviti sankcionisati one pojedince i pravne subjekte koji su uključeni u aktivnosti koje ugrožavaju mir, sigurnost, stabilnost ili teritorijalni integritet BiH, podrivaju demokratske procese ili institucije u BiH, ometaju provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma, upleteni su u korupciju ili pružaju materijalnu pomoć sankcionisanim licima. S obzirom na važnost IT usluga za savremeno poslovanje i administraciju, potičemo sve relevantne nivoe vlasti da pregledaju postojeće ugovore i osiguraju da pružatelji usluga mogu ispuniti zahtjeve kupca bez kršenja sankcija, ili da traže alternative“, kazali su za N1 iz Ambasade SAD-a.

Iz američkog Kongresa najava novih sankcija. Pomoćnik državnog sekretara James O'Brien odgovorajući na pitanja Republikanke Ann Wagner o situaciji u BiH naveo je da SAD podržavaju cjelovitu državu, kritikovao poteze Milorada Dodika, pomenuo “spektakularan” rad američkog ambasadora Michaela Murphyja, te dodao da sankcije treba uvesti i EU, a da se mogu ticati i uskraćivanja finansiranja.

Nema podrške onome o čemu govori predsjednik Dodik, da li je to razdruživanje, raspad Bosne, nezavisnost Republike Srpske. Premijer Plenković u Hrvatskoj je javno rekao da se protivi, a nismo vidjeli ni znak podrške od Srbije. ..Ovdje ima par stvari. Jedna je da su sankcije važne. Upravo smo najavili neke dodatne sankcije“, poručuje O'Brien.

Prozvani Dodik Amerikance naziva kaubojima, a pojedincima poput O'Briena poručuje da su umislili dа mоgu krеirаti stаnjе u BiH, a navodne pritiske naziva terorizmom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare