Dok radnici čekaju plate: Za BHRT od Vijeća ministara od danas na raspolaganju četiri miliona KM

Vijesti 26. feb 202407:14 0 komentara
N1

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto i generalni direktor Radiotelevizije BiH Belmin Karamehmedović potpisat će danas Sporazum kojim se, na osnovu odluke Vijeća ministara BiH, osiguravaju četiri miliona KM za Javni RTV sistem BiH.

Vijeće ministara BiH je ranije, na prijedlog ministra komunikacija i prometa Edina Forte, usvojilo odluku kojom su osigurana četiri miliona KM za Javni radiotelevizijski servis Bosne i Hercegovine za studijske i produkcione kapacitete za proizvodnju signala u HD rezoluciji te po tri miliona KM vladama entiteta za poticaj razvoja sektora elektronskih medija.

Dodatno, sredstva doznačena BHRT-u su namijenjena i za otplatu prava prijenosa Evropskog prvenstva u fudbalu 2024. godine i Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine – saopćeno je tada iz resornog ministarstva.

– Ovo je prvi korak. Drugi mora biti hitno imenovanje upravljačkih struktura FTV-a u Parlamentu Federacije BiH kako bismo na fer način uredili način prikupljanja RTV takse unutar Federacije BiH. Treći korak je donošenje novog zakona koji će trajno urediti stabilnost javnih servisa i od kojeg će sva tri servisa imati jaču podršku nego danas – poručio je državni ministar komunikacija i prometa Edin Forto.

Ovom odlukom nastoji se osigurati finansijska stabilnost javnih servisa, što je jedan od 14 prioriteta EU za pristupanje pregovorima, omogućiti održivost i funkcionalnost Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine i stvoriti pretpostavke za podršku i unaprjeđenje sektora telekomunikacija i elektronskih medija u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!