Dok raste broj zaraženih traje i saga o jedinstvenim covid potvrdama u BiH

Vijesti 18. jan 202218:55 1 komentar

Tokom protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini registrovana su još 3.342 slučaja zaraze koronavirusom. Od toga, 2.564 u Federaciji BiH, u Republici Srpskoj 587 i u Brčko distriktu 191. Od posljedica zaraze u posljednja 24 sata preminulo je 39 osoba. Ljekari i dalje pozivaju na vakcinaciju, a iz Federalnog ministarstva zdravstva najavljuju i nove naredbe. Istovremeno, saga s digitalnim covid potvrdama na nivou države, još traje.

Dugi redovi za testiranje mogli su se vidjeti proteklih dana i na drive-in punktovima i u covid ambulantama. Osim čekanja, građani koje smo zatekli ispred DZ Saraj Polje, žale se i na druge probleme.

“Ja sam testiranje radio u četvrtak. Nalaz još nikad nisam dobio i ponovo sam poslan na testiranje. Moji su se nalazi negdje izgubili, gdje je taj nalaz, ja ne znam”, rekao je jedan od građana.

Proces antigen testiranja traje duže u odnosu na PCR, što uzrokuje gužve, kažu iz ove zdravstvene ustanove. Dnevno se, u prosjeku, u covid ambulantama testira oko 200 pacijenata.

“Trenutno rade tri ljekara. Nastojimo pojačati kadar shodno potrebama. Testiranja prosječno na drive-in punktovima Novi Grad i na lokalitetu pri covid centru Saraj polju je negdje 400-500”, navela je dr. Šejla Rožajac iz Doma zdravlja Saraj Polje.

Porast broja oboljelih u Federaciji BiH nedavno je rezultirao i novim strožim mjerama. Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva zasijedao je i jutros, a već se u utorak najavljuju i nove.

Sigurno će, najavljuju nadležni, doći do novih promjena i prilikom covid testiranja.

“Antigensko testiranje će biti to koje je bitno da se radi i radit će se na testovima gdje je propisana određena osjetljivost testova. Također, PCR će ostati za sve one teže slučajeve. Doći će, vjerovatno i do promjena kad govorimo o periodu izolacije”, naglasio je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

Broj pregleda drastično je povećan i u svim ambulantama u Republici Srpskoj.

“Imamo jedno eksplozivno širenje. Ono se dešava svugdje u svijetu, ne dešava se samo kod nas. Tako da ne možemo reći da su isključivi razlozi okupljanja kod nas. Znači, ono bi se desilo prije ili kasnije”, mišljenja je doktorica Jela Aćimović iz Instituta za javno zdravstvo RS..

Dok nadležni pozivaju na vakcinaciju, ostaje vječno pitanje priznavanja digitalnih covid potvrda na nivou države. Građani BiH bilo turistički ili zbog posla zasad putuju bez većih problema i bez njih. Ipak, problemi nastaju po dolasku na destinaciju jer ćete pred ugostiteljskim objektima, te kulturnim institucijama, ostati pred vratima, ukoliko je ne posjedujete. Federalne vlasti krive RS zbog toga što, kako kažu, koči ovaj proces. Ali, ni u Federaciji, čini se, nisu spremni svi kantoni.

“Mi smo do sada imali digitalne potvrde koje je izdavao Zavod za javno zdravstvo Republike Hrvatskeprema svim građanima koji nemaju prebivalište u RH. Unutar nekoliko dana takva odluka je promijenjena, iz nama nepoznatih razloga, vjerovatno zbog prebukiranosti same njihove institucije”, dodala je doktorica Andrea Jurić iz ZZJZ ZHK.

Pokušaj da se dođe do jedinstvene Covid-potvrde ili Covid-pasoša, traje od maja prošle godine. A iz Ministarstva civilnih poslova BiH, po ko zna koji put, gotovo identičan odgovor. Nacrt sporazuma kojim bi bilo riješeno ovo pitanje dostavljen je svim nadležnim institucijama na mišljenje.

“Nakon što mišljenja budu prikupljena bit će održana konferencija ministara za oblast zdravstva. Ministarstvo civilnih poslova očekuje da bi to moglo biti do kraja prvog mjeseca 2022. godine”, navedeno je.

Podsjećamo, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je još u maju prošle godine rekao da bi na sjednici Viejća ministara 31. maja 2021. trebalo da bude donesena odluka kojom o Covid-pasošima. Sačekat ćemo i kraj ovog mjeseca da vidimo hoće li nadležni konačno ispuniti obećanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare