Dok se djeca liječe porukama: Ovo su iznosi za stranke utrošeni u zadnjoj izbornoj godini

Vijesti 01. apr 202407:37 0 komentara

Statistička agencija Evropske unije, Eurostat u svojim statistikama o standardu stanovništva BiH je svrstala na drugo mjesto najsiromašnijih zemlja u Evropi. Taj podatak nije smetnja političarima koji za svoje stranke iz budžeta sa svih nivoa vlasti godišnje izvuko oko 20 miliona maraka.

Izbornu godinu političari preferiraju jer su tada i prihodi stranaka veći. Na kampanje se troše enormne količine novca dok se djeca liječe SMS porukama.

“Stranke se dakle na godišnjoj osnovi iz budžeta različitih nivoa vlasti u prosjeku finansiraju negdje oko 20 miliona, između 18 i 20 se uglavnom ti iznosi kreću i finansiranje iz budžeta iznosi 80% njihovih prihoda iako ovo nije pouzdan podatak s obzirom da stranke ne prijavljuju sve svoje prihode”, kazala je Ivana Korajlić, Transparancy International BiH.

Zloupotrebe sistema kod finansiranja političkih stranaka su višestruke, osim što se novac izvlači sa svih nivoa vlasti iz budžeta građana, finansiraju se još i kroz javna preduzeća i razne projekte koje im omoguće politički postavljeni direktori.

“CIK nema direktnu nadležnost da vrši reviziju troškova političkih stranaka tako da bez obzira što se ovdje radi o budžetskim sredstvima nema konretnog uvida na šta stranke troše ta budžetska sredstva”, dodaje Korajlić.

A sredstva su impresivna. Iz budžeta Federacije BiH za stranke je izdvojeno 3,8 miliona KM u 2022. izbornoj godini.

Najviše su dobili SDA (595 hiljade KM), SDP (463 hiljade KM), koalicija oko HDZ-a BiH (419 hiljada KM + 112 hiljada). Iz budžeta Republike Srpske najviše je otišlo SNSD-u – više od milion maraka. Slijede DNS 490 hiljade KM, PDP 405 hiljada, koalicija oko SDS-a 646 hiljade KM

U ovom entitetu je političkim strankama uplaćeno ukupno 3,6 miliona KM u 2022. Građani kažu previše za rad ili bolje reći nerad.

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, Damir Marjanović, je na sjednici održanoj krajem januara 2023. godine, pokrenuo inicijativu kojom je od kantonalne vlade tražilo da se sredstva iz budžeta kantona namijenjena za finansiranje stranaka umanje i usmjere u obrazovanje.

“Mi smo podnijeli na kantonalnom nivou tamo smo mogli podnijeti jer smo prisutni u vlasti, podbnijeli smo zahtjev da se smanji finansiranje političkih stranaka administrativnoj komisiji, komisija je većinom glasova odlučila da nije vrijeme za takav potez”, kaže Marjanović.

Za obrazovanje ne može, ali za stranke ima novca. Vlada FBiH povećala budžetska izdvajanja za 700.000 KM, na 4,5 miliona maraka za političke subjekte. U 2024. godini i dalje je prva na listi SDA sa ukupno 675.631 KM samo na federalnom nivou. Na drugom mjestu je SDP koji je će ukupno iz budžeta inkasirati 491.182 KM, dok je treći DF Željko Komšić s iznosom od 337.816 KM. I to samo sa jednog nivoa vlasti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!