Dok se štete zbrajaju i saniraju i dalje slušamo potresne priče: “10. aprila sam rođen, a 4. oktobra ponovo”

Vijesti 24. okt 202407:17 0 komentara
N1

Jablanica se nakon katastrofalnih poplava priprema za odgođene lokalne izbore u nedjelju 3. novembra. Za to vrijeme još traje sanacija šteta i čišćenje poplavljenih područja. Sprema se i plac na kojem će biti postavljeni kontejneri za privremeni smještaj. No, mještanima do života u kontejnerima nije. Sjećanja na tu strašnu oktobarsku noć mnogima su još svježa, a misle da će ih pratiti cijelog života.

“Desetog aprila sam rođen, četvrtog desetog opet rođen”.

Ovako o noći u Donjoj Jablanici sa 3. na 4. oktobar priča Dino Hindić. Hučanje i buka probudili su ga, a nakon što je pokušao doći do komšijine kuće ni ne znajući šta se događa voda ga je odnijela i kamenje zarobilo.

”Kako baterijom gledam vidim puca pruga odozgo val ide. Mene stiže taj val i baca me na pod, bio tu parkiran Kedi žuti. Tu me baca i zaglavi mi noga. I čujem ja da mi vrti nogu. A sve sam rukama vadio mulj iz usta i opet auto iza njega što je bilo, prelazi mi preko glave ovako….”, priča Dino Hindić, mještanim Donje Jablanice.

”Ovako iznad gore čujem neko jauče… ‘oj’ reko ‘brat mi’. Ja sam odmah skočio gore, pored mene su se kotrljala velika kamenja. Ja ne znam kako sam, bos sam trčao kroz to kamenje samo da dođem do njega. A našao sam ga nekako po zvukovima, jer ništa se nije vidjelo”, navodi  Aner Hindić, također mještanin.

Dino je proveo u mostarskoj bolnici nekoliko dana, a Aner svoje povrede liječi kući. I on i supruga teško spavaju. Spašavali su te noći svoje najbliže, no amidžu Mirsada su zauvijek izgubili. Amidža Nino i strina Sabina uspjeli su preživjeti, spasiti sebe, ali i neke komšije. Na krevetu ih je dočekao kamen, a dok su bježali na vratima drugi.

”Izlazimo na balkon, čitava gornja strana, svi ti ljudi, sve te kuće su sišle ispod naše kuće. kamen koji je ušao na vrata, izbija vrata baca nas i u tartu, blato nas potapa. U trenutku kad me je muž uhvatio za ruku, tad sam shvatila živ je on i ništa više nije važno. Ono držali smo se cijelo vrijeme il da preživimo il da umremo skupa”, kazala je Sabina Hindić, mještanka Donje Jablanice.

I sada pokušavaju nastaviti dalje. Teško im pada selidba, ali i čišćenje ostataka onoga što im je nekada bio dom. Zahvalni onima koji pomažu, ipak izgleda mnogi od njih se ovdje ne žele vratiti.

Dok je u toku sanacija šteta na poplavljenim područjima u samoj Jablanici još uvijek je radno. Volonteri razvrstavaju pomoć koja je stigla, a u toku su i pripreme placa za postavljanje 20 kontejnera u koje bi trebali biti smješteni oni koji su ostali bez domova.

Ipak većina mještana boravište je našla, žele svoj dom i u ovaj vid privremenog smještaja ne žele.

”Ko misli da može u njima živjeti bujrum nek izvoli nek živi, a nek ustupi svoj dom nekome odavdje. Dijete ima traume, noćne more. Kao i supruga isto. Ja oept znam za sebe, aj se najbolje držim, ali eto supruga… izgubila je 5,6,7 članova bliže obitelji’‘, reko je Mumin Macić, mještanin Donje Jablanice.

No kaže život mora ići dalje. Dok se štete zbrajaju i saniraju, pred Jablanicom i priprema za lokalne izbore. Mještani Donje Jablanice glasat će u Glogošnici, a i oni bez dokumenata moći će ostvariti svoje biračko pravo.

”Birači će moći da prijave nestanak tih ličnih dokumenata u policijskoj stanici Jablanica moće dakle da dobiju odgovarajući obrazac sa slikom uz pomoć kojeg će moći da ostvare svoje biračko pravo”, naveo je Sedin Lepara, predsjednik OIK Jablanica.

Pribojava se Lepara da u Jablanici koja je nekada imala izrazito visoku izlaznost zbog tragedije mještani ne izgube volju za izborima. Svjesni nastavka života kažu da kako vrijeme polazi i rane će zacjeljivati. No sjećanja na kobnu noć, kojima je preživjelima obilježila živote, zauvijek će ostati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!