Dokumentarni film “Teret iskustva” večeras na N1

Vijesti 20. okt 202212:35 0 komentara
N1

Dokumentarni film “Teret iskustva” koji se bavi prijetnjama i uznemiravanjem novinarki na Zapadnom Balkanu pogledajte večeras u 20:30 sati na N1.

Novi dokumentarni film, u produkciji SEENPM-a (Jugoistočna evropska mreža za profesionalizaciju medija) i Mediacentra Sarajevo u okviru projekta “Snažni”, prati tri novinarke: Serbeze Haixhiaj, istraživačku novinarku sa Kosova, Natašu Kovačev, TV novinarku iz Srbije i Vanju Stokić, urednicu i online novinarku iz Bosne i Hercegovine. Sve tri su često izložene prijetnjama zbog novinarskog rada.

“Mnogobrojne su superheroine kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji i svijetu. Oni koji iz udobnih fotelja neosnovano kritikuju njihov rad trebali bi da se zapitaju kako bi naš svijet izgledao kada one ne bi otvarale teške teme, postavljale provokativna pitanja, propitivale sistem, upućivale na nepravdu”, kazala je rediteljka filma Sabrina Begović Ćorić za Mediacentar Sarajevo.

Istakla je da se online nasilju i prijetnjama mora dati više pažnje. Ono je sve prisutnije i najveća je bojazan da bi se ovaj vid nasilja i napada mogao normalizirati zbog aljkavosti sistema, ali i zbog toga što sami novinari i novinarke često smatraju da je sve to dio posla, da su pristale i na taj dio kada su se opredjelile za novinarsku profesiju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!