Dom naroda FBiH o Domu naroda PSBIH: Da li ćemo danas saznati imena?

Vijesti 27. jan 202313:21 0 komentara
F.Z./N1

Nastavak konstituirajuće sjednice Doma naroda FBiH će kasniti. U sali tek nekolicina delegata. Nakon što je na sjednici 17. izabrano novo rukovodstvo (Tomislav Martinović iz HDZ-a BiH izabran je za predsjedavajućeg Doma naroda, za dopredsjedavajućeg iz reda Srba izabran je SDP-ov Slađan Ilić, a iz reda Bošnjaka izabran je Izen Hajdarević, član Naroda i pravde), delegati bi danas mogli birati i deset delegata za klubove Hrvata i Bošnjaka u Domu naroda BiH.

U sali se već nalaze dvije glasačke kutije H i B. Glasanje je dakle, tajno. Već neko vrijeme, u određenim političkim krugovima, postoji bojazan da bi Osmorka mogla upravo tajnim glasanje obezbijediti HDZ-u BiH četiri delegata u Domu naroda BiH, što priželjkuje Dragan Čović koji je i sam na toj listi.

N1

SNSD već ima četiri, jer do sada su jedino poznata sva imena za Klub Srba. Ipak, na prošloj sjednici primijećeno je kako i SDP ima svoju listu za Klub Hrvata u Domu naroda BiH, na kojoj je među ostalima Jugoslav Brdar.

Jedan od zadataka Doma naroda FBiH biće i izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, gdje također postoje određene političke poteškoće za parlamentarnu većinu, no upitno je da li će ova imenovanja dospjeti na dnevni red današnje sjednice. Po završetku konstituirajuće, trebala bi biti održana i prva vanredna sjednica ovog saziva Doma naroda FBiH, na kojoj će se glasati o Budžetu koji je jučer usvojen u Predstavničkom domu.

Na posljednjem nastavku konstituirajuće sjednice Muamer Zukić (SDA) zatražio je pauzu od sat vremena, zbog važnih pitanja koja su pred delegatima. Sjednica bi trebala biti nastavljena u 14:50h.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!