Dom naroda FBiH usvojio rebalans budžeta, opozicija kaže da je “osvetnički”

Vijesti 31. okt 202319:50 0 komentara
N1

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je rebalans budžeta koji će za oko 211 miliona KM ili 3,1 odsto, biti veći u odnosu na trenutni. Za opoziciju, ovim nisu riješeni suštinski problemi, pa ga pojedini ocjenjuju "osvetničkim".

Sa 46 glasova ZA, 12 protiv i 10 suzdržanih, kasa federalnog budžeta do kraja godine biće teža za oko 211 miliona KM i iznosiće više od šest milijardi devet stotina miliona KM. Međutim, ni ovog puta bez kritike opozicije. Za delegate SDA rebalansom nisu riješeni suštinski problemi najugroženijih kategorija stanovništva, ali se zato uspješno realizuju zaposljavanja na entitetskim jaslama.

“Nemamo dovoljno novca za Fond solidarnosti, nemamo dovoljno za civilne žrtve rata, nemamo dovoljno sredstava za invalide, ali zato imamo sredstva za dodatna, nova zapošljavanja i u periodu od šest mjeseci uspjelo se zaposliti 29 novih radnika koji će primati platu iz budžeta FBiH”, kaže Aida Obuća, DELEGAT Doma naroda PFBIH (SDA).

Iz Fonda solidarnosti ranije su poručili da im do kraja godine nedostaje 70 miliona KM za skraćivanje liste čekanja za nabavku skupih medikamenata, no za te namjene na kraju je izdvojeno ipak 10 miliona.

“10 miliona KM za Fond solidarnosti ne rješava pitanje svih onih pacijenata koji čekaju, ali mislim da je jedan mali koračić u dobrom smjeru i nadati se da će se to sistemski riješiti u vremenu pred nama”, kaže Toni Kraljević, ministar finansija FBiH.

“Podržavam ovaj rebalans pogotovo jer se obezbjeđuju sredstva od dodatnih 67 miliona KM za realizaciju zakona o povećanju invalidnina i današnji rebalans je garant tih isplata i ove godine, ali i planiranja tih isplata i u budućnosti”, Irfan Čengić, delegat Doma naroda PFBIH (SDP BIH).

Budući da rebalansom, ovog puta, neće biti novca za ranije planirane infrastukturne projekte u Zenici i Krajini, za NES-ovog Emira Dautovića budžet u ovom obliku je “osvetnički”.

“Glavna teza i potvrda ove moje tvrdnje je da je od svih tih infrastrukturnih projekata skinut Cazin. Bazen, za koji je bilo predviđeno tri miliona KM je skinut iz razloga što je NES napustio Osmorku, vjerovatno je to kazna koja je nama priređena”, kaže Emir Dautović, delegat Doma narodaPFBIH (NES).

Mogla bi nas ponovo kazniti i priroda. I to na ljeto, u sezoni požara jer nema novca ni za iznajmljivanje kanadera i njihov smještaj, ukazao je delegat Pokreta ZNG Damir Marjanović. No, ministar Ramo Isak umiruje. Novca za te namjene će biti naredne godine, jer je tekuća pri kraju.

“Jer će to biti biti budžet koji ćemo mi svi, zajedno, koji smo dio parlamentarne većine i Vlade, praviti. Tako da će ovaj budžet da obuhvati sve ono što je potrebno. tada će se naći i letjelice i sve što je potrebno i onaj drugi helikopter koji ja naglašavam ćemo imati, i tako dalje, i tako dalje…”, dodaje Ramo Isak, ministar FUP-a.

Zanimljivo je da na današnjem dnevnom redu nije bilo Strategije za zapošljavanje u FBiH za sedmogodišnji period, koja je, podsjećamo, usvojena na protekloj sjednici PD Parlamenta FBiH. Ova Strategija bi, kako su to obrazložili predlagači, riješila problem odliva radno sposobnog stanovništva, te obezbijedila posao, posebno mladima, četiri mjeseca nakon gubitka posla ili izlaska iz sistema obrazovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!