Dom naroda PFBiH usvojio Strategiju za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici, iz OSCE-a podržali potez

Vijesti 12. jun 202417:13 0 komentara
OSCE

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojena je Strategija za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici za 2024-2027. godina.

Naime, riječ je o Strategiji koju je dobio Predstavnički dom federalnog parlamenta u maju ove godine tako da je danas ona potvrđena na sjednici Doma naroda.

Cilj Strategije je smanjiti nasilje u porodici, a planira se dostići kroz tri prioriteta. U okviru prevencije nastojat će se raditi na prevenciji netolerancije i nasilnog ponašanja, kao i na eliminiranju faktora rizika. U skladu sa drugim prioritetom planirane su mjere u vezi zaštite i podrške žrtvama nasilja u porodici, a vršit će se i adekvatne radnje sa počiniocima nasilja u porodici.

Radit će se i na unaprijeđenju istražnih pravosudnih radnji, te edukacija profesionalaca koji provode Zakon o zaštiti od nasilja u porodici u Federaciji BiH. Također, namjera je da se jednom od mjera iz Strategije žene žrtve nasilja postanu korisnicama programa ekonomskog osnaživanja žena i treba senzibilirati poslodavce za spremnost zapošljavanja žena žrtava nasilja.

Nakon što je ova Strategija potvrđena i na Domu naroda FBiH, ona postaje krovni strateški dokument za jačanje institucionalnog odgovora na nasilje u porodici i nasilje nad ženama.

Usvajanje Strategije pozdravili su iz Misije OSCE-a u BiH navodeći da je ovo je važan korak naprijed u jačanju sistemskog odgovora na nasilje u porodici.

“Za Parlament FBiH ostaje od suštinskog značaja da nastavi pratiti i poticati provođenje strateških aktivnosti navedenih u Strategiji. Misija također pozdravlja jednoglasno usvajanje zaključaka sa zajedničke tematske sjednice parlamentarnih komisija o institucionalnom odgovoru na nasilje u porodici i nasilje nad ženama od strane Parlamenta FBiH. Misija će sa zadovoljstvom podržati Parlament FBiH u organizaciji naredne zajedničke tematske sjednice parlamentarnih komisija u septembru o odgovoru pravosudnih institucija i treće takve sjednice u novembru o odgovoru socijalnih službi u slučajevima rodno zasnovanog nasilja ili nasilja u porodici”, dodali su.

Istakli su i to da ovi konkretni koraci čine stvarnu razliku u životima i sigurnosti žena, ali i svih građana.

“Ostvaren je veliki napredak, no još se mnogo toga mora uraditi. Misija OSCE-a u BiH će nastaviti podržavati sve relevantne organe u aktivnostima koje doprinose daljnjoj eliminaciji nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja u cijeloj BiH”, poručili su.

Kompletan tekst Strategije možete pročitati OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!