Dom naroda PSBiH podržao inicijativu NSRS, CIK BiH “proglasio” nelegalnim

Vijesti 23. feb 202213:17 > 13:25 9 komentara
F.Z./N1

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine zasjedao je sat vremena nakon dužeg perioda nerada. Jednoglasno su usvojene četiri tačke dnevnog reda koje se odnose na davanje raznih saglasnosti za sporazume, kao i zapisnik sa sjednice. Četiri tačke nisu dobile podršku jer nisu imale entitetsku većinu, od kojih jedna nije imala ni opću. Prijedlozi delagata iz Republike Srpske i Lidije Bradare usvojeni su, ali ne jednoglasno.

Delegat Denis Bećirović tražio je da se na dnevni red uvrsti Razmatranje informacije Tužilaštva BiH o provođenju istrage protiv lica koja su pokrenula antidjetonski i antiustavni postupak pravne secesije bh. entiteta RS od međunarodno-pravno priznate BiH i nezakonitog rušenja nekih od najvažnijih bh. institucija. Prijedlog nije usvojen. Za je glasalo šestero, osam protiv.

Mladen Bosić kazao je kako je Dom naroda postao pozorište u kojem ne želi da glumi, a Zlatko Miletić je imao zamjerke što niti jedna njegova inicijativa nije stavljena na dnevni red.

Bez entitetske većine

Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom BiH nije imao entitetsku većinu (za je glasalo 10, protiv 4 iz RS) i ovaj prijedlog će biti upućen na usuglašavanje.

Bećirović poručio Čoviću: Čuvajte Poslovnik, a ne samo RS (VIDEO)

Entitetske većine nije bilo ni za Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Godišnjem izvještaju Centralne banke BiH za 2020. godinu kao ni za Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2020. godinu i Programski plan i Finansijski plan za 2021. godinu.

Opće ni entitetske većine nije bilo ni za delegatsku inicijativu Denisa Bećirovića kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da, u saradnji s entitetskim i drugim vladama, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, sačini i u parlamentarnu proceduru dostavi lex specialis zakon o depolitizaciji zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini.

Dom naroda podržao inicijativu NSRS za razgovor RS i FBiH

Usvojen je Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zaključka broj 6, koji su predložili delegati iz Kluba srpskog naroda: Nikola Špirić, Sredoje Nović, Lazar Prodanović i Dušanka Majkić, a koji glasi: „Dom naroda podržava inicijativu Narodne skupštine Republike Srpske za razgovor i dijalog između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, kao i tri konstitutivna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka – o mogućim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu, te ih poziva na sveobuhvatni dijalog o trenutnom stanju u BiH i mogućim rješenjima u vezi s budućnošću Republike Srpske i Federacije BiH”. Za je glasalo osam delegata, pet protiv, a jedan je bio suzdržan. Bećirović je ovo okarakterisao protuposlovničkim i protuustavnim kazavši da je ovaj prijedlog potpuna degradacija Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“CIK BiH nije izabran u skladu sa zakonom”

Prijedlog Lidije Bradare koji glasi: “Centralna izborna komisija (CIK) nije zakonodavni organ niti ima pravo donositi odluke iz nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH. Centralna izborna komisija nije izabrana i imenovana u skladu s odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Tražimo da se članovi CIK-a izaberu i imenuju na osnovu javnog konkursa u skladu s procedurama propisanim Izbornim zakonom BiH”, također je usvojen sa osam glasova za i šest protiv.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare