Dom zdravlja Bijeljina prijavio epidemiju morbila

Vijesti 07. feb 202415:56 0 komentara
Shutterstock

Dom zdravlja Bijeljina prijavio je Institutu za zaštitu zdravlja bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska epidemiju morbila (malih boginja) na području ovog grada.

Prethodno su iz Doma zdravlja Bijeljina zbog proglašene epidemije morbila na području Tuzlanskog kantona uputili poziv roditeljima odnosno starateljima djece čiji je uzrast od jedne do šest godina, a koja nisu primila prvu dozu MRP vakcine da zakažu pregled djece kod pedijatra i da se ona vakcinišu sa MRP vakcinom ukoliko nemaju kontraindikacija za vakcinaciju.

Poziv je upućen i za djecu čiji je uzrast šest i više godina, a koja nisu primila jednu ili obje doze MRP vakcine da zakažu pregled djece kod pedijatra ili doktora porodične medicine i da se vakcinišu sa MRP vakcinom ukoliko nemaju kontraindikacija.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuju da je u posljednjih 20-ak godina smanjen broj djece vakcinisane protiv malih boginja.

Prema evidenciji te organizacije, 74 posto djece u BiH primilo je 2000. godine drugu dozu vakcine protiv morbila, dok je 2022. evidentirano 60 posto vakcinisanih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!