Dom zdravlja KS: Daljnji angažman logopeda čeka saglasnost nadležnih organa

Vijesti 06. jan 202115:18 > 15:22 0 komentara
Fena

Dom zdravlja Kantona Sarajevo očekuje saglasnost Ministarstva zdravstva za daljnji angažman 17 logopeda u centrima za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju kojima je u januaru ove godine istekao ugovor o radu te odgovor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za osiguranje novca za njihove plaće.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, JU Dom zdravlja KS poslala je obavještenje Ministarstvu zdravstva KS u kojem se navodi da zaposlenim logopedima na određeno vrijeme ističu ugovori o radu, u januaru 2021. godine.

Traže da, u skladu s nadležnostima i ovlaštenjima, Ministarstvo zdravstva KS omogući njihov daljnji angažman uz izdatu saglasnost za prijem radnika, poštujući propise iz oblasti zapošljavanja u Kantonu Sarajevo. U obavještenju je navedeno i to da je, uz datu saglasnost, neophodno da Zavod zdravstvenog osiguranja KS osigura novac za potrebe plaća zaposlenih logopeda zbog činjenice da JU Dom zdravlja KS nema osiguran novac za tu namjenu.

“Nažalost, JU Dom zdravlja KS nije dobila odgovor na to obavještenje. Žalimo zbog te činjenice s obzirom da su svi logopedi, u periodu angažiranosti, u potpunosti odgovorili radnim zadacima. Pri tome su pokazali visok nivo profesionalizma i odgovornosti u radu, u uvjetima pandemije virusa korona” – istaknuto je.

Kako pojašnjavaju, radi se o logopedima koji su angažirani na osnovu saglasnosti Ministarstva zdravstva KS od 1.08.2019. godine. JU Dom zdravlja KS tad je odobren prijem 20 logopeda u centre za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, a na javni poziv za prijem logopeda na određeno vrijeme koji je raspisan, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, 12.09.2019. ukupno se prijavilo 17 logopeda.

Nakon provedene konkursne procedure, sa 17 logopeda potpisan je ugovor o radu na određeno vrijeme u trajanju od godinu dana, uz uslov punog finansiranja od Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!