“Domaći Watergate”? Afera ‘prisluškivanje’ ponovo u fokusu (VIDEO)

Vijesti 26. apr 202322:07 0 komentara
N1

„Ne može nam niko ništa“ popularni je folk hit koji često izvodi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Poznavaoci te muzike mogli bi reći da Dodik privatno voli još jedan hit istog pjevača - „Špijuni su među nama“ i u predsjedničkoj verziji pjesme špijuni završavaju među opozicijom. U fokusu je ponovo „afera prisluškivanje“.

Prvo je uslijedilo priznanje u žaru borbe sa političkim protivnicima.

“Evo ne daju te, ni tvoja partija neće da te kandiduje. Pitaj ove iz SDS-a, ja ih slušam telefonom pa znam svi su protiv tebe, samo ti ne smiju ništa reći. Pa znam, imam pravo da slušam, kad ti budeš predsjednik i onda ćeš imati”, izjavio je Dodik, tada član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u maju 2020. godine.

Potom je pojašnjeno da se predsjednik samo šalio. A kad se prva izjava o prisluškivanju političkih protivnika zaboravila, uslijedila je druga u kojoj se priznaje prisluškivanje stranog diplomate.

“To nije bilo moguće prije samo pet, šest godina. Pa nisi smio pomisliti da slušaš američkog ambasadora. A mi njega samo kliknemo, i mi znamo šta on radi”, rekao je Dodik, tada kao kandidat za predsjednika RS, u septembru 2022. godine.

Šta je stalo između dva priznanja?

Između dva priznanja o znanju poteza političkih protivnika i stranog diplomate stale su krivične prijave, saslušanja i ništa. Stao je sastanak tadašnjeg ministra za naučno-tehnološki razvoj sa predstavnicima izraelske kompanije „Elta systems“ koja nudi i obavještajne i sajber proizvode i usluge, a sa kojom je tada potpisan memorandum o uspostavljanju „Sajber akademije“ zbog koje je nabavljen i softver vrijedan preko sedam miliona maraka. I dok se sve gotovo i zaboravilo Milorad Dodik je ponovo praktično priznao, govoreći o navodnim pritiscima BN televizije na SDS.

“A nek gospodin Miličević kaže da se to nije desilo pa ćemo mi njemu saopštiti tačno kad je razgovarao sa gospodinom Trišićem i ostalima koji su rekli da će ga napasti bezočno na BN Televiziji ukoliko potpiše ovo i on je naravno prihvatio da se ovako ponaša”, izjavio je Dodik prije dva dana.

Dodik je priznao da bi prisluškivanje opozicije bilo uzaludno trošenje resursa. Moguće da bi se s tim saglasio i sam Milan Miličević, jer danas kaže mogućnost prisluškivanja ga ne brine, ali mu i ne prija.

“Nije prijatno imati osjećaj i saznanje da vas neko prisluškuje, čisto zbog toga što to narušava vašu intimu i to je nešto što je zaista neprimjereno, ali ukoliko neko misli da će prisluškujući moj telefon saznati nešto više od ovoga što javno govorim, mislim da je u zabludi”, naglasio je Milan Miličević, v.d. predsjednika SDS-a.

Za razliku od Miličevića, Nebojša Vukanović nije ravnodušan na Dodikove izjave. Traži da sve istraži Anketni odbor Narodne skupštine RS, nazivajući cijeli slučaj „domaćom aferom Watergate“.

“On ne prati samo nas iz opozicije već i svoje koalicione partnere. I čim neko od njih ne sluša, onda on otvara i vadi tu neku krivičnu prijavu, aferu, pušta se to u medije i na taj način on disciplinuje i ljude u svojoj partiji i koalicione partnere”, naveo je predsjednik Liste za pravdu i red.

O ovakvim izjavama, ali i navodima o mogućem prisluškivanju političkih protivnika, zloupotrebi resursa, premijer šturo.

“Nije u predmetu mog fokusa interesovanja, imaju nadležne institucije za te stvari, obratite se njima”, kratko je rekao Višković.

Ipak, predstavnik nadležne institucije, ministar unutrašnjih poslova od pitanja se „brani“ ćutanjem.

I ovakav stav ministra zapravo sublimira sve ranije stavove cijelog niza institucija.

“Naravno da je to protivzakonito da prisluškivanje bez sudskog naloga jednostavno predstavlja ozbiljnu povredu zakona unutar Republike Srpske, ali negdje je zapravo opet kažem problematično zato što smo svi oguglali na to”, poentirala je politička analitičarka Tanja Topić.

A najviše su, čini se, oguglali oni koji bi trebali sve da ispitaju.

Sve naznake afera prisluškivanja političkih protivnika Milorada Doika završavala su na smetljištu izbornih kampanja, bez da je te navode iko po službenoj dužnosti preispitivao i bez da su razuvjereni oni koji tvrde da su i tužilaštvo i policija, ali i brojne druge institucije pod snažnim političkim uticajem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!