Donosimo jelovnik Narodne kuhinje Stari Grad u Sarajevu: Kuhaju kao kod kuće, a nađe se i “kantica” viška za one koji dođu naknadno

Vijesti 17. okt 202413:02 0 komentara
Anadolija

Jučer je obilježen Svjetski dan hrane. Po svoj topli obrok u Narodnu kuhinju Stari Grad Sarajevo, nažalost, dolazi sve veći broj građana, a vrijedne ruke kuhara iz dana u dan pripremaju obroke koji mnogima život znače.

Amir Radeljaš iz Narodne kuhinje Stari Grad Sarajevo govorio je za Novu BH kako se priprema hrana.

“Svako jutro skuham toplog obroka 300 litara u kuhinji Stari Grad. Imamo dole punkt u Tarčinu. Sve to ode, sve se podijeli. Nije bitno da li je to grah, kupus, riža, krompir, geršlo s piletinom, sve to ode. Može se desiti da ostane litar – dva toplog obroka, ali će neko naići kao što se dešava i dešavat će se. Ljudi traže ima li kašika toplog obroka ili nešto. Mi imamo tu neke kantice, za ljude koji nemaju i nisu na redovoj kuhinji, izađemo u susret i dajemo taj hljeb ako je ostao od redovnih korisnika”, rekao je on.

“Mene nije stid reći da pojedem taj grah”

Također, Radeljaš je ispričao šta se sve nalazi na jelovniku u Narodnoj kuhinji.

“Ponedjeljkom ide tjestenina sa piletinom. Uz to ide prilog jogurt i voće, jabuka i hljeb. Utorak ide krompir i riža. Ide bravetina, krompir, riža. Dalje ide đuveč. Sve isto kao što se kući kuha. Samo što je ovo veća količina, 300 litara. Idu svi začini od lovorovog lista, vegeta, so, zaprška, sve kao kod kuće. Srijedom imamo grah, nekada grašak, nekada buraniju, sve je to vrhunski kvalitet hrane. Mene nije stid reći da pojedem taj grah, nekada grašak jer ga volim”, pojasnio je.

Pomoć unesrećenim u poplavama

Nedavno su se u Fojnici, Kreševu, Jablanici i Konjicu dogodile katastrofalne poplave. U pomoć onima u potrebi pritekli su i iz Narodne kuhinje Stari Grad Sarajevo.

“Koliko smo mogli, halal bilo. Mi smo tu uputili pomoć dva naša Caddy vozila. Toliko od nas. Daj Bože da se nije desilo”, istakao je.

Više u prilogu Nove BH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!