Dorodnova pružila podršku radu Instituta za nestale: Politizacija neprihvatljiva

Vijesti 04. jul 202213:06 0 komentara
N1

Ekaterina Dorodnova, zamjenica šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini posjetila je danas Institut za nestale osobe gdje se sastala sa članovima Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH. Poručila je da je rad Instituta veoma značajan, te da je danas tu da mu pruži podršku, a posebno njegovom nediskriminatorskom pristupu.

 Zahvalila se Međunarodnoj komisiji koja radi na identificiranju i traženju nestalih osoba i istaknula da je Evropska unija tu da podrži rad Instituta.

“Rasporedili smo 3 miliona KM za projekte, a planirana su i 3 miliona za dodatne projekte koji se planiraju u budućnosti, ali i još jedan milion”, navela je Dorodnova, dodajući da je to ukupno 7 miliona KM.

Traga se za još 11.000 osoba

Naglasila je da je važno da Institut nastavi rad na državnom nivou, kao i da je svaka politizacija neprihvatljiva, a ukoliko se uslovi svi zadovolje, EU će podržati rad.

“Donošenje pravde žrtvama i priznavanje zločina je put empatije i međusobnog razumijevanja”, poruka je Dorodnove.

N1

Mujo Hadžiomerović, direktor Instituta za nestale osobe, podsjetio je da je ukupno nestalih osoba na području bivše Jugoslavije 40.000, a od toga je blizu 35.000 prijavljenih na području BiH. Traga se za još 11.000, a od toga je 70 posto u BiH.

“Ima još mnogo posla da se uradi.  Politička podrška Evropske unije za Institut je još uvijek neophodna, da bi se taj posao priveo kraju”, zaključio je Hadžiomerović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!