“Dosta je pregovora sa plemenskim poglavarima”

Vijesti 08. nov 202119:05 0 komentara
N1

Još jedan protest građana u Sarajevu, ovoga puta ispred zgrade Delegacije Evropske unije. Zahtjevi su bili očuvanje ustavno-pravnog poretka u zemlji, deblokada institucija, uvažavanje stavova građana o ustavnim promjenama i bolji život. Važne teme, koje je danas na ulici zastupala tek nekolicina građana.

Glas građana mora se čuti u donošenju odluka, uključujući i one o izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH. Aktivisti i organizatori protesta od EU i Johanna Sattlera traže da se izjasn

“Zašto nam ne uvažavaju naš zahtjev, četiri nevladine organizacije što su napravile prijedlog promjena Ustava, zašto o tome ne raspravljamo? Zašto ljudi koji su kompetentni da o tome nešto kažu, njih se ne pita?”, navodi Suad Đozić, organizator protesta.

Kod građana prevladava želja za boljim životom i sigurnijim okruženjem. No, ništa manje nije im važno i gdje se i kako donose odluke važne za svakodnevni život.

“Da se svi pregovori konačno premjeste iz kafana u institucije. I zamolio bih sve strance da konačno počnu pregovarati sa građanima, dosta nam je pregovora sa plemenskim poglavarima”, ističe Izet Konjić, jedan od učesnika protesta.

“Tražimo da se odblokiraju institucije BiH za koje primaju plate i obilato su nagrađeni za nerad. Samo im oduzeti primanja”, riječi su učesnice protesta, Safija Mustajbašić o bh. funkcionerima.

Kiša i hladno vrijeme, činjenica da je radni dan ili zbog nekih drugih razloga – ali na protestu nije bilo mnogo ljudi. Oni koji jesu bili kažu da je i ta činjenica zapravo naše ogledalo.

Na protestima se okupila tek nekolicina građana

Jedan od nekolicine bio je bh. književnik Abdulah Sidran i advokat Senad Pećanin.

“Ta kategorija, dimenzija licemjernog postupanja EU prema onome što je politika prijema i onome što je nejavna, skrivena, nama nelagodna situacija i postupanje prema državi BiH. Nemam ja nikakav autoritet ni snagu da u tome pomažem, ali mi se čini da može biti korisno evo ovako biti s njima, stati i kazati, da, to se radi ovako”, rekao je Sidran.

“Sve dok građani BiH očekuju da oni koji su dio problema riješe njihov problem mislim da ćemo imati situaciju koja ne može nikog normalnog ostaviti bezbrižnim. Iz tog razloga mislim da je današnji skup poraz, prije svega, rekao bih organizacija civilnog društva i onih političkih aktera koji barem deklarativno tvrde da su protiv ove pošasti koja se nadvila nad BiH i koja prijeti da BiH uvede u rat”, izjavio je Senad Pećanin.

Organizatori protesta kažu i da bi neko morao reagovati zbog poteza i retorike kojom se zastrašuju građani, a za šta krive lidere najvećih političkih stranaka u zemlji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!