DPC: Još jedan uspjeh Zagreba u promovisanju ‘agresivne agende’ prema BiH

Vijesti 25. mar 202219:43 0 komentara
Čović i Dodik (Anadolija)

Na današnjem zasjedanju Europskog vijeća, Zagreb je postigao još jedan uspjeh u promovisanju svoje "agresivne agende" prema Bosni i Hercegovini, upozorili su iz berlinske think-tank organizacije Democratization Policy Council. Pozivaju Njemačku da hitno preuzme vodstvo u regiji Zapadnog Balkana, da okupi države članice za jednostrano uvođenje sankcija protiv vodstva Republike Srpske i moguće secesije, kao protiv vodstva HDZ BIH ukoliko ispuni prijetnju da spriječi održavanje izbora u oktobru ove godine.

Kada je u pitanju zasjedanje Europskog vijeća, na osnovu trenutno dostupnih informacija, navode iz DPC-a, u zaključcima će se pojaviti sljedeće reference na Bosnu i Hercegovinu:

“Europsko vijeće raspravljalo je o dugotrajnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini. Europska unija ponavlja svoju predanost europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana. Lideri u Bosni i Hercegovini trebaju pokazati snažnu opredijeljenost za brzo finaliziranje ustavne i izborne reforme ključne za stabilnost i punu funkcionalnost zemlje, kao i podržati sve druge prioritetne reforme navedene u Mišljenju (Europske) komisije za dobivanje kandidatskog statusa. Europska unija je spremna nastaviti svoj angažman na visokom nivou u tom pogledu”.

Ističu kako se ovo minimalno razlikuje od formulacije koju je iznio hrvatski premijer Andrej Plenkovic.

“Njegov današnji uspjeh gotovo će sigurno potaknuti Angelinu Eichhorst iz Europske službe za vanjske poslove da ponovno pokrene opasne, loše osmišljene pregovore o takozvanoj reformi izbornog zakona – koji su proglašeni zatvorenim nakon neuspjelog posljednjeg kruga prošlog vikenda”, navode iz DPC-a, i dodaju da je Plenkoviću “ozbiljno uzvratio” jedino njegov nizozemski kolega.

Upozorili su kako ovo odražava “uspješan pritisak Hrvatske na Vijeću za vanjske poslove u ponedjeljak, kada je Zagreb po prvi put u pola decenije uspio unijeti pojam “ravnopravnosti konstitutivnih naroda” u službeni dokument EU (Strateški kompas)”.

DPC ističe kako je ovo treći put u samo osam dana da su velike zemlje članice EU, i liberalna većina, prepustile EU politiku u Bosni i Hercegovini “neliberalnim državama članicama – Mađarskoj i Hrvatskoj”.

Postoje, dodaju, samo dva moguća objašnjenja za ovakav “neviđeni nastup, koji šteti interesima EU u BiH, ugrožava stabilnost BiH i sigurnosne interese Unije na Zapadnom Balkanu i potiče Putina da otvori drugi front u Europe, odnosno u BiH”:

Prvo objašnjenje je, nastavljaju, da su agende neliberalnih članica taktički usklađene kako bi se održalo jedinstvo EU-a protiv Rusije, ili vlade nekih država članica, počevši od Berlina, još uvijek nemaju zajednički nastup.

“To je posebno zabrinjavajuće s obzirom na to da je nova njemačka vlada Zapadni Balkan proglasila jednim od svojih najvećih političkih prioriteta, što je istaknuto u nedavnom posjetu (ministrice vanjskih poslova Njemačke) Annalene Baerbock regiji. Kako bi ublažila štetu, njemačka vlada mora hitno preuzeti, također javno, vodstvo EU u regiji”, naglašavaju iz DPC-a i dodaju kako se njamačka vlada također mtreba ponovno posvetiti načelima vlade bivše kancelarke Angele Merkel o reformi izbornog zakona.

Podsjećaju kako prema tim načelima “nema daljnjeg produbljivanja etničkih podjela, provedna presude Europskog suda za ljudska prava u sadržaju, a ne samo u obliku, i ‘legitimna etnička zastupljenost’ nije koncept u skladu s demokratskim vrijednostima i standardima EU”.

Smatraju kako bi Njemačka trebala javno izjaviti da neće glasati za status kandidata za BiH ako se postigne dogovor o reformi izbornog zakona koji krši ta načela.

“Njemačka također treba izgraditi koaliciju voljnih država članica da jednostrano uvedu sankcije protiv vodstva Republike Srpske kako bi spriječila poteze secesije RS (u toku ili najavljene), te protiv vodstva HDZ-a BiH, ako ispuni svoju prijetnju da spriječi, u suradnji s Dodikom, organizacija izbora u BiH 22.10. Njemačka bi također trebala vratiti njemačke trupe u EUFOR kao dio napora da se trajno ojačaju trupe na terenu, uključujući njihovo stacioniranje u Brčkom”, zaključuju u svom prijedlogu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!