DPC: Zapad insistira na demokratizaciji Balkana ali popušta kad je u pitanju litijum

Vijesti 20. jul 202415:22 0 komentara
N1

Pored “finansijski isplative prodaje oružja”, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sada i potencijalni ugovor o ekstrakciji litijuma uspijeva da pretvori u “polisu političkog osiguranja sa Zapadom”, navode iz Vijeća za politiku demokratizacije (DPC). Ističu da upravo posjeta njemačkog Kancelara “potvrđuje Vučićevu autokratsku i kleptokratsku licencu”, te da to “olakšava drugim autokratama u regionu da odrede kako i oni lično mogu da profitiraju”.

DPC navodi da zemlje Zapadnog Balkana pate od “prokletstva resursa” – fenomena zemalja koje imaju mnogo prirodnih resursa a koje ipak imaju manji ekonomski rast, slabije demokratije ili su lošije razvijene od zemalja sa manje prirodnih resursa.

U komentaru se navodi da su već decenijama među faktorima s kojima se podržava “neodgovorna uprava” u regionu bile infuzije sredstava međunarodnih finansijskih institucija, međunarodnih organizacija i bilateralnih donatora, te da se sada to nastavlja.

Ističe se da sada postoji novi faktor koji doprinosi aktivnostima “balkanskih oligarha, autokrata i njihovih poslovnih modela”, a to je potraga za kritičnim sirovinama.

Posjeta njemačkog kancelara Olafa Scholza Srbiji u vezi sa planiranim rudnikom litijuma Jadar, kako bi prisustvovao potpisivanju Memoranduma o saradnji između EU i Srbije u vezi kritičnih sirovina, opskrbe baterijama i električnim vozilima, samo je najnoviji potez – ali vrlo indikativan”, navodi se.

Tri ključna pitanja

Iz DPC-a navode da postoji jaka potreba za “zelenom tranzicijom”, kao i za geopolitičkim nadmetanjem koje ima za cilj da Zapad učini nezavisnim od autoritarnih konkurenata, posebno Kine.

Međutim, ističu da proces vođenja navedene tranzicije “mora biti transparentan i inkluzivan da bi imao dubinu i trajnost, te da bi doprinjeo demokratskoj tranziciji u regionu”.

Pristup Aleksandra Vučića geopolitičkoj arbitraži je otvoreno transakcijski koliko je i njegov model upravljanja autokratski, sa lažnim demokratskim premazom. Scholzova vlastita vlada je to rekla nakon decembarske izborne prevare”, navode iz DPC-a.

Ali posao je posao – dogovor sa EU će biti dopunjen pismom o namjerama između Vlade Srbije i nekoliko zapadnih automobilskih kompanija, budućih korisnika litijuma i baterija, među kojima je i Mercedes Benz, i zaobilaziće svako pitanje o demokratskim perspektivama Srbije”, dodaju.

Ističu da postoje tri osnovna pitanja na koja bi trebalo dati potvrdan odgovor u vezi s bilo kakvim projektima vezanih za kritične materijale ako postoji bilo kakav interes da se podrži demokratska tranzicija, kao i zelena tranzicija:

Prvo, da li pogođene zajednice i šire političke zajednice imaju priliku da daju – ili uskrate – informirani pristanak? Postoji li participativno odlučivanje koje je transparentno? Ako ne, to će predstavljati neto gubitak za društvo; i dobitak za korupciju i aspirativne autokrate.

Drugo, pod kojim standardima će se ovo izvlačenje resursa odvijati? Standardima EU? Postojećim lokalnim standardima? I da li standarde nadziru nezavisna tijela (sa kojima građani mogu komunicirati) kako bi zaštitili lokalni ljudski, životinjski, biljni svijet i kvalitet zraka i vode?

Konačno, gdje idu prihodi od ovih resursa? Ko je glavni korisnik? Da li lokalne zajednice i šira javnost imaju značajnu korist?

“Javnost odustaje od Zapada zbog licemjerja”

Kako navode iz DPC-a “nijedna od šest zemalja Zapadnog Balkana trenutno nije u stanju ukloniti ove prepreke za dobro upravljanje”, a to je jasno i ljudima u Berlinu kao i u Briselu, Londonu, Washingtonu i drugim mjestima.

Međutim, navode da s obzirom na traženje samo kratkoročnog usklađivanja s politikom Zapada ili materijalne koristi, uzimanje u obzir koliko se šest zemalja Zapadnog Balkana pridržavaju demokratskih standarda ili koliko su odgovorne prema zakonu se smatra smetnjom.

Ovo licemjerje primoralo je široke slojeve javnosti u regiji da u potpunosti odustanu od EU, SAD-a, UK-a i šireg Zapada kao vrijednosnih saveznika i šampiona – ili u najmanju ruku, da dramatično smanje svoja očekivanja da će oni biti na strani građana, a ne oligarhije”, navodi se.

Iz DPC-a navode da su spremni vršiti pritisak na zapadne demokratije da primjene svoje ogromne poluge u zemljama Zapadnog Balkana i drugdje “da podrže demokratske vrijednosti kao ključni element strateškog stava sveobuhvatne bezbijednosti”.

No navode da su dodatno potrebni mnogo samosvjesniji, strateški, progresivni zahtjevi stanovništva u tim zemljama. Ne samo da se odupru napadima na njihova prava, dostojanstvo i zdravlje, nego i da predlože alternative kako bi te zahtjeve branile i unaprjeđivale putem institucija.

Proces proširenja EU trebao bi biti oruđe usmjereno upravo na ove ciljeve. Ali ako se sve ostavi samo na “birokratskom autopilotu”, to ne može donijeti transformaciju (kao što pokazuju protekle dvije decenije); umjesto toga, proces je postao pokretač, a ne protivnik, dugotrajne zlouptrebe (vlasti)”, navode.

Dalje ističu da je energičan i pametan aktivizam na lokalnom nivou, sa strateškom povezanošću među aktivistima, neophodan “da bi se izgradili krugovi otpora i vizije demokratskih sistemskih alternativa”.

Ali to užasava investitore, koji po svaku cijenu žele stabilnost za svoje rudarske projekte”, navode.

DPC navodi da je trenutno “hrabar otpor sve vidljiviji na lokalitetima sa obje strane Drine i šire, ne samo u vezi eksploatacije litijumskog sloja Vardarske zone, već i drugim naporima da se dođe do kritičnih materijala”, te da postoji i aktivna razmjena među aktivistima.

Ono što nedostaje je alternativna vizija odgovorne demokratije i društva – definisana iznutra, od strane onih koji treba da žive sa tim. Pravna tekovina EU ne može zamijeniti domaći recept za demokratiju – ali takav sistem, jednom zamišljen, može biti kompatibilan s njom”, navodi se.

Vučićevo “političko osiguranje sa Zapadom”

U DPC-u smatraju da je Aleksandar Vučić trenutno “oduševljen onim što mu se dozvoljava”, iako željno iščekuje potencijalno predsjedništvo Donalda Trumpa. Naime, navode da je on “finansijsku isplativu prodaju oružja pretvorio u mnogo vrijedniju polisu političkog osiguranja sa Zapadom”.

A dodatno “osiguranje” mu je, ističu, potencijalni ugovor o ekstrakciji litijuma.

Također je pokazao koliko daleko će ići popustljivost nakon njegovog spektakla negiranja genocida na Generalnoj skupštini UN-a. Nijedna zapadna vlada se ne osjeća dovoljno spremno da iznese kritiku zbog toga, a kamoli zbog izborne prevare i produbljivanja zarobljavanja države, te iredentističke agende “Srpskog sveta” koja je usklađena s Moskvom i njegovog partnerstva sa neliberalnim akterima u EU i šire”, navode.

Dodaju da Vučić “uživa potpuni imunitet od posljedica” dok “građani u njegovoj zemlji i regionu trpe posljedice”.

Posjeta njemačkog Kancelara potvrđuje Vučićevu autokratsku i kleptokratsku licencu i olakšava drugim autokratama u regionu da odrede kako i oni lično mogu da profitiraju. Ekstrakcija (kritičnih materijala) bez demokratskog procesa će značiti ili da će se region odmaknuti dalje od budućnosti koja je usmjerena na EU ili da će se veći dio EU sve više udaljavati od svojih temeljnih vrijednosti”, upozoravaju iz DPC-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!