Dr. Ercegović: Broj preminulih me zabrinjava i kao čovjeka i kao doktora

Vijesti 19. mar 202111:21
REUTERS/Stevo Vasiljevic

Zlatko Ercegović, ljekar u UKC Tuzla i nezavisni zastupnik u Parlamentu FBiH u programu N1 ponudio je odgovor na pitanje zbog čega je toliko smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19. Podsjećamo, BiH se prema podacima Univerziteta Johns Hopkins nalazi među prvih 10 zemalja po stopi smrtnosti.

“Broj preminulih me zabrinjava i kao čovjeka i kao medicinskog profesionalca. Najviše me to zabrinjava. Čega je to rezultat – moramo to analizirati. Osvrnuo bih se na kapacitete zdravstvenih institucija. Broj umrlih je posljedica toga. Bolje bismo odgovorili da je drugačije”, rekao je Ercegović.

On je rekao da nije primijetio da se konkretno UKC Tuzla značajno opremio tokom godine dana trajanja pandemije.

“To je jedna od mojih većih zamjerki vladama i menadžmentima. Mislim da smo zakazali u opremanju zdravstvenih ustanova i zapošljavanju većeg broja ljudi”, poručio je.

VEZANE VIJESTI

“Kroz godinu dana smo imali primjedbi, neko se ne javlja na telefon, neko se javlja. To nije zato što se neko ne želi javiti na telefon, nego zato što sada imaju 20 puta više pacijenata”, pojasnio je gost N1.

U pogledu nabavke vakcina za Federaciju BiH Ercegović je rekao da se moralo ranije intervenisati.

“Da li gubimo živote zbog toga – to je malo bombastično da je isključivo zbog toga. Ali i zbog toga nemamo dobar odgovor na pandemiju, mjere, pojačanje zdravstvenog sistema paralelno s tim. Masovna vakcinacija, cijepljenje građana da se pokušamo vratiti u normalan život. Mi više ne znamo šta znači normalan život”, poručio je.

Ercegović je jedan od zdravstvenih radnika koji se vakcinisao AstraZenecinom vakcinom koje je donirao Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije. Ercegović mu se zahvalio na kontigentu vakcina uručenom BiH.

“Ja sam se prijavio u Tuzli, kada je došao moj red – primio sam AstraZeneca vakcinu. To je bilo prije pet dana, nemam reakcija, nemam nuspojava. Zahvaljujem se svakome ko nam da nešto, jer mi nismo bili spremni ranije”, kazao je.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.