Dr. Gutić upozorava: Pažljivo sa lubenicom ljeti – evo i zašto!

Ljeto i temperaturne oscilacije sa sobom nose i povećan obim pacijenata u hitnim službama i domovima zdravlja. Kako se nositi sa dehidracijom, toplinskim udarima, stomačnim virusima za Novi dan govorio je izvršni direktor za medicinski i biološki inžinjering Faruk Gutić.

Posljednjih dana čujemo kako je povećan obim pacijenata, stomačni virusi, toplinski udari, dehiracije… Za N1 Faruk Gutić je kazao kako se nositi sa dehidracijom i toplinski udarima.

“Ovo vrijeme daj neki veći obim pacijenata po pitanju stomačnih virusa, sunčanice, stanja dehidratacije. Najviše ide na stranu stomačnih virusa. Visoke temperature, hrana koja je teška, koja se nedovoljno mehanički obrađuje. Pogotovo kada govorimo o pojedinim namirnicima. To su faktori koji utječu na pojavu bolova u stomaku. Lubanica može biti izuzetno opasna. Predlaže se da se namirnice koje su lako kvarljive čuvaju. I na temperaturama sobnim u ovom periodu se kvare, da i tu se kvare. Predlažemo da se skladište u frižidere. Manje obroka, sa manje kalorija u više puta tokom dana. Imate situaciju da jedan prosječan bh. čovjek doručkuje pitu za doručak. Pita je fantastična, ali nije preporučljiva za ovaj period. Prouzrokovat će simptome o kojima sam pričao”, kazao je Gutić.

Potom je dodao:

“Od dva litra unos vode, trebao bi se povećati tri litra vode dnevno. To može svakako biti i neka alternativa. Znojenje je mehanizam rashlađivanja ogranizma je jako povećan tokom ljeta. Jezik je suh, lepljiv tokom ljeta. Dešava se i pad krvnog pritiska kao posljedica dehidracije. Tako se javlja u Hitnu medicinsku pomoć.  Simptomologija uključuje i opće simptome. Malaksalost, pospanost, bol u donjim dijelovima noge, kada dolazi do dehidratacije”. 

N1 BiH

Istaknuo je kako veliki broj naših građana ima bolove u donjem dijelu kičme.

“Akt podizanja nogu tokom spavanja, da su u višem položaju svakako je poželjno. Emocionalna inteligencija kod ljudi je jako zapostavljena. To je osnov za sve. Emocionalna inteligencija kod velikih lidera se jako istražuje i ona je kod njih izuzetno velika”, kazao je Gutić za N1.

Detaljnije pogledajte u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!