Dragan Markovina: Franjo Tuđman najveći grobar Hrvata u BiH

Vijesti 09. feb 202221:20 > 21:35 1 komentar
N1

Historičara i pisac Dragana Markovinu u Pressingu na N1 kazao je kako je Republika Hrvatska napravila najveći problem Hrvatima u Bosni i Hercegovini jer ih je uvjerila kako su oni dijaspora RH. Rekao je i da je Franjo Tuđman bio njihov najveći grobar.

Šta se desilo sa vašom strankom Nova ljevica?

Procvjetala je od kada sam otišao (smijeh). Drago mi je da je postala faktor u Hrvatskoj.

Zovu li vas ovdje u stranke?

Morala bi se desiti ozbiljna promjena u mojoj glavi da se ponovo počnem baviti politikom.

Vi ste zalažete za četvrtog člana Predsjedništva? Da li bi Komšić bio predstavnik Ostalih?

Apsolutno bi mogao, to bi onda bio pošten izbor.

Kako će se završiti pregovori u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH? Niko ne vjeruje da će u četvrtak doći do dogovora? HNS najavljuje poteze koji mnogi vide kao oživljavanje trećeg entiteta?

Koliko god Čović tvrdio, ako su visoki predstavnik i CIK rekli da će se izbori održati, tako će i biti. Bojkot izbora neće donijeti nikom ništa dobro, a ponajmanje HDZ-u i još manje Hrvatima kao narodu. Jer tako bi HDZ napustio institucije tj. mogućnost da djeluje. To ne bi bilo pametno. Slažem se da Hrvati trebaju birati svoga člana Predsjedništva, ali Čović mora shvatiti da je logično da se građanske i bošnjačke stranke boje da na bilo šta pristanu, a da nemaju nikakve garancije da se ova blokada Federacije neće nastaviti. Zaista je smješno da Dom naroda poteže vitalni nacionalni interes na sve, poput kladionica. To ne može proći. Ne mogu vjerovati zašto se to doživljava kao poraz ako se dogovori nešto pošteno. Dajte da napravim fukcionalnu Federaciji i Hrvati će birati svoga člana Predsjedništva.

Turska, Srbija i Hrvatska rješavaju problem u BiH?

Mislim da je to povratak ideji iz ‘90. Problem sa Bosnom i Hercegovinom koji imaju Hrvatska i Srbija je da su cijelo vrijeme AVNOJ-a bili jedno, a onda su se odvojile, a ove dvije države nastavile su BiH gledati kao protektora, kao manjeg brata. Srbima i Hrvatima u BiH ne trebaju tutori. A što se tiče Turske, ona ima neusporedivo više ulaganja u Srbiji nego u BiH. Ta mitološka svijest o zajedničkoj vezi je zapravo smiješna.

Da li je Hrvatska dovela hrvatski narod u BiH u nezavidan položaj?

Ona je po meni napravila najveći problem Hrvatima (u BiH) jer ih je uvjerila da su oni dijaspora RH. Dijaspora je onaj koji je trbuhom za kruhom odselio u Irsku, Australiju itd. Čović iz elementarne pristojnosti ne bi trebao glasati na izborima u Hrvatskoj jer kako će on pregovariti na bilo kakvom sporu sa tom zemljom. Željana Zovko sa mjesta ambasadorice BiH u Italiji postaje hrvatska europarlamentarka i iz te pozicije dolazi u Mostar da se uvjeri kakvo je stanje u Bosni i Hercegovini, što je nezabilježeno. Hrvatsko državljanstvo je olakšalo odlazak Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Uz to što ih je Hrvatsa uvalila u rat sa Bošnjacima, napravila ih je taocima hrvatskog nacionalizma. A većina Hrvata ne smije sebi priznati da im je Franjo Tuđman bio najveći grobar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare