Dragomir Lajšić: Srbi, Hrvati i Bošnjaci su isti narod

Novi dan 17. jan 202311:58 1 komentar

Šta su mu sve pričali o Turcima, a šta je saznao o njima istražujući? Na koga je najveći utjecaj ostavila Otomanska imperija među narodima u bivšoj Jugoslaviji, koje predrasude su još žive i zašto? Odogovor na ovo pitanja ima Dragomir Lajšić, autor knjige Svi turski sultani.

Lajšić dugo vremena istražuje Osmansko carstvo, a sve je počelo još dok je bio turistički vodič i posjećivao Istanbul.

“Bio sam turistički vodič i bio više puta u Istanbulu, a prije toga sam čuo veoma ružne priče u Turcima. Sjećam se svoga djeda da je u njihovo vrijem bilo najbolje i da su nameti bili manji nego u drugim carstvima. Oduševio me Istanbul. Slušao sam kako su radili sve i svašta i nabijali na kolac. Pa sam se pitao kako nisu srušili naše manastire na Kosovu. Kada sam se s njima upoznao, vidio sam da su prijatan i blag narod”, kaže Lajšić.

Imao je priliku da posjeti turski arhiv i da iskoristi podatke za svoju knjigu.

“Kada sam došao u Istanbul kao vodič, predložio sam šefu agencije da dovedemo gradonačenika na večeru. On se oduševio i bio naš gost. On je nakog toga, gradonačelnik, tražio da se oduži i ja sam tražio da odem u truski arhiv. U našoj istoriji postoji Mehmed paša Sokolović, kao Srbin koji je bio vezir, a bilo ih je preko dvadeset. U turskoj velikoj imperiji, 21 veliki vezir je bio Srbin, naravno, koji su postali muslimani”, kaže Lajšić.

Prisustvo Otomanske imperije na ovim prostorima ostavilo je velikog traga. Šta je najvidljivija ostavština, a šta manje vidljiva koje ljudi koriste, prihvataju, a i ne znaju da je iz tog perioda?

“Turska imeprija imala je utjecaj na nas, ali i na cijelu Evropu. Kada se turska vojska pokrene u Istanbulu, Evropa drhti. Dva puta su pucali na kapije Beča i nevrijeme je spasilo da ne zauzmu Beč. Organizovana država na čelu sa Sultanom, to su bili. Bilo je 26 sultana, počevši od Osmana pa do Mehmeda VI. Malo ih je bilo koji su bili slabići. Imali ste s jedne strane Osmanlije i s druge Evropu. Bilu su graditelji, pravili su čuda. Dolmabahče u Istanbulu, to je nevjerovatno”, kaže Lašić.

“Mi smo jedan narod”

Koji su nam zajednički identiteti, genetski kod – koliko smo sličniji od onoga što mislimo, Lajšić kaže.

“Najgore je kada primitivnci i oni koji ništa ne znaju, pričaju o Turskoj. Nedavno je neka stručna komisija za genetiku u bivšoj Jugoslaviji. Muslimani, hrišćani i katolici su jedan narod. Imamo toliko turcizama koje koristimo. Oni su narod koji je druželjubiv. Evo ulažu u privredu na Balkanu, to nek postavi pitanje onaj koji kaže da nisu dobri. Rođen sam u Novog Gradu u jednom selu i odrastao sam sa muslimanima i beskrajno ih poštujem. Najveći pjevač je Himzo Polovina i moj vjenčani kum”.

“Svi narodi su skoro isti, i Hrvati i Srbi i Bošnjaci. Pogledajte nordijske zemlje. Između nas su minimalne razlike”, zaključio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare