Druga grupa spasilaca iz Sarajeva odletjela za Tursku

Vijesti 08. feb 202309:46 0 komentara
N1

Druga grupa spasilaca Gorske Službe Spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine i Federalne uprave civilne zaštite jutros su iza 9:00 sati sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo otputovali u Tursku kako bi se pridružili akciji brojnih spasilaca u potrazi za nestalima nakon razornih zemljotresa koji su pogodili ovu državu i Siriju.

S obzirom na to da su na područjima pogođenim zemljotresom zabilježeni apokaliptični prizori, spasioci ulažu sve napore da pomognu ljudima, međutim, potragu za onima koji su nestali vremenske prilike dodatno otežavaju. Shodno tome, Bosna i Hercegovina je jedna od brojnih zemalja koja se odazvala pomoći pa je tako i sinoć prva grupa GSS-a i FUCZ-a otišla u Tursku.

Sinoć je otišlo 25 pripadnika FUCZ-a i 20 GSS-a, a i danas su također u većoj grupi otišli u svoju humanu misiju.

N1

Kada je riječ o FUCZ-u u Tursku su otputovale specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina – jedinica za urbano traganje i spašavanje – USAR tim, sa medicinarima, potražnim psima i potrebnom opremom, a među pripadnicima GSS-a su, između ostalog, i demineri koji će svojim znanjem i vještinama nastojati pomoći i kolegama spasiocima, ali i narodu koji trpi užasne posljedice zemljotresa.

Važno je istaći da će danas također kopnenim putem u Tursku otputovati još jedna grupa spasilaca GSS-a FBiH u Tursku.

Polazak je planiran u 10:00 sati s Koševa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!