Druga strana Dennisa Gratza: Ustaje u 5:55, voli kišu i još kupuje novine

N1

Dennisa Gratza većina u javnosti znaju kao političara ili nekadašanjeg advokata. No, u emisiji "Druga strana", otkrio je svoju drugu stranu. Dennis Gratz se svako jutro budi u 5:55 sati, ima svoje jutarnje rituale, a potom odlazi na posao. Osim političkog dijela, on je i profesor. Devet godina trenira jiu-jitsu, a i danas kupuje novine. Strastveni je ljubitelj filmova, a ima kolekciju od njih 800.

Dječiji snovi postali realnost

Akademski rad mu je uvijek bio strast i želja. I danas se sjeća prvog predavanja koje mu je, kako kaže, omogućio pokojni prof. Zdravko Grebo.

“To je bio čovjek koji je razmišljao 10 koraka, 10 godina unaprijed”, rekao je Gratz koji danas na studiju koji je Grebo osnovao vodi seminar “Genocide studies” već 10-11 godina.

N1

Od 2014. godine trenira jiu-jitsu kada je, kako kaže, bio u teškoj životnoj fazi. U taj svijet ga je uveo Ismir Jusko koji tada nije bio u politici.

“Imao sam želju da sebi počnem ispunjavati dječije snove. Imao sam tu krizu. Odlučio sam se za sport. Pitao sam da li sam malo star, on mi je na divni način rekao: ‘Prijatelju, samo dođi. Niko za jiu-jitsu nije star’. Taj sport oplemenjuje. Učimo, ne samo da se borimo protiv sebe ili branimo sebe, svrha je da dobijete životnu disciplinu, poštujete protivnika, da ste čisti, poštujete kodeks…”, rekao je Gratz.

Ljubav prema hrani i kiši

Uživa u kiši te da ga zvuk kiše posebno smiruje.

“Volim čitati u kiši”, rekao je Gratz.

Dio emisije snimljen je u jedno aščinici koja je, kako kaže, najbolji primjer bosanske tradicionalne kuhinje.

“Ovdje se recepti ne mijenjaju više od 100 godina. Na meniju su stvari koje se više ne kuhaju. volim hranu i uživam u hrani. Znam i kuhati, a najviše volim kuhati za druge”, rekao je Gratz i otkrio šta voli najviše kuhati.

Zašto se uvijek budi u 5:55?

Dan počinje sa kafom – dupla sa mlijekom, te sokom od cijeđene narandže.

“Volim brojeve. Imam fascinaciju. Najdraži broj mi je 23, ali ne znam zašto. 5:55 – tri petice, taman mi je. Mogu sve stići. Volim piti kafu u tišini. Onda kupim novine. Volim čitati novine kada pijem kafu. Volim male rituale koje nevoljko mijenjam”, rekao je Gratz.

N1

Zašto se vratio iz Njemačke u BiH?

“U ratu sam izbjegao u Keln koji mi je dao kuću, dom, obrazovanje. Naravno da mi je Sarajevo najdraži grad, a BiH moja zemlja i domovina, Keln mi je drugi grad rođenja, a Njemačka druga domovina. Naučio sam cijeniti njihovu kulturu”, rekao je Gratz.

Ima veliku kolekciju filmova, od čak 800 filmova, i tačno zna gdje se koji nalazi. Zbog čega skuplja filmove, koje voli gledati i šta još radi dok se odmara, pogledajte u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare