Druga strana Selme Alispahić: Jednu predstavu igrala je 21 godinu, kada joj je partner preminuo ostala je “bez pola srca” (VIDEO)

N1

Prvakinja Drame Sarajevskog ratnog teatra, vanredna profesorica na SSST Univerzitetu odsjeku Game Design and Development, saradnik iz prakse na predmetu Scenski studij opernih uloga na Muzičkoj akademiji, 2018. godine najbolja glumica Evrope, dio tima Digi.ba udruženja koje se bavi digitalizacijom bh. kulturnog i historijskog naslijeđa, autorica dvije knjige, ali prije svega majka, kćerka, jaranica, prof. dr. Selma Alispahić bila je gošća emisije Druga strana.

S puno emocija govorila je o predstavi “Ay Carmela” u kojoj je igrala 21 godinu. Partner na daskama koje život znače bio joj je Dragan Jovičić, koji je preminuo prije četiri godine. Tada je i prestala igrati predstavu, ali je ona ovjekovječena u okviru stalne postavke u Historijskom muzeju u Sarajevu.

Tokom posjete muzeju kazala je da joj naviru brojna sjećanja.

“Kada smo postavili izložbu svaki dolazak mi je bio emotivan i težak i onda je nastupilo olakšanje jer sam došla do spoznaje da se život predstave ‘Ay Carmela’ nastavio što mi je bilo jako važno. Iako se jedan život ugasio ta priča o predstavi je nastavljena”, kazala je.

Svi koji dođu pogledati izložbu, mogu pogledati i predstavu koja se konstantno emituje na ekranu u dijelu gdje se nalazi kostimografija i scenografija predstave.

“To je cijeli jedan život i znam da je Dragan Jovičić govorio da nisam svjesna kolika je ta vrijednost. Tu predstavu smo igrali 21 godinu. Rekao mi je: ‘Pola svog života sam proveo s tobom’. Mi smo ostarili kroz ovu predstavu, sazreli. Rodila sam dvoje djece, on postao djed. To su čitavi životi. Kada je on otišao, kao da mi je neko pola srca otkinuo. Bio mi je najbolji prijatelj”, prisjetila se s emocijama.

Već duži period radi u timu Digi.ga s kojim je, kako je rekla,  radila na brojnim domaćim, regionalnim, ali i svjetskim projektima. Trenutno radi na projektu “Stećak Land” gdje će, kako kaže, prvi put u bh. teatar uvesti VR tehnologiju.

“Mi smo prilično nemarni prema svom kulturnom nasljeđu. Kod nas je to pionirski korak koji pravi digi.ba, a u svijetu te tehnologije odavno postoje. Ova država bi to trebala da podrži. Neki su to prepoznali, neki nisu, ali oni koji rade na tim projektima znaju da rade stvari koje bitnije od nas samih i nešto što će ostati”, kazala je Alisaphić.

Kazala je kako se umjetnost često ponižava, ali da je ona jako bitna za život.

“Da Einstein nije imao mašte i umjetnika u sebi ne bi nam ostavio to što jeste”, istakla je.

Govorila je o glumi u virtualnom svijetu koja je, u povoju. Uskoro će otići van BiH da se školuju za tehnologiju koja se koristila u Avataru.

Uporedo, radi i kao profesorica na SSST Univerzitetu, ali vrlo joj je bitna porodica i njena djeca od kojih se, kako kaže, nikada nije odvajala. U emisiji otkrila je šta je inspiriše, koji joj je životni moto, kakvi su joj planovi za blisku budućnost…

Pogledajte drugu stranu prof. dr. Selme Alispahić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!