“Društvo je odavno dobilo signal da su mladi otišli u potpuno pogrešnom pravcu”: Ima li nam spasa?

Vijesti 26. okt 202408:00 0 komentara
N1

Svakodnevne lažne dojave o bombama, uglavnom, u školama. Pucanj i ranjavanje vršnjaka. Ubistvo policajca, ranjavanje drugog, terorizam. Počinioci maloljetnici. Po ko zna koji put bavimo se posljedicama, jer prevencijom, po svemu sudeći, nismo. Barem ne u mjeri u kojoj je trebalo.

“Prevencija se, po mom mišljenju, radi prekasno. Ona bi se trebala raditi od petog razreda, kada nam djeca već prelaze kod nastavnika, jer je to jedan veoma stresan period za dijete. Bilo bi jako dobro i kad bi se malo više NVO uključile u dijelu gdje bi djeca trebalo sportom da se brane protiv svih oblika devijantog ponašanja koje imamo”, rekla je Mersiha Čorbo, socijalni randik Odgojnog centra KS.

U tom smislu, Čorbo predlaže smanjenje troškova članarina za ove aktivnosti, da bi djeca bila sklonjena s ulice. U lancu prevencije, međutim, roditelji imaju ključnu ulogu. Pametni telefoni, računari i društvene mreže napravili su od djece, kaže, marginalizovanu grupu. Dalje od onoga što im je konstantno pred očima, ne gledaju. Ali, u moderno vrijeme, roditelji često zaboravljaju da igraju svoju ulogu, i ostave, između ostalog, prostor i nastavnicima da odigraju svoju. Na istom tragu su i građani koje smo anketirali. Psovka maloljetnika dok je jedan gospodin odgovarao na pitanje, samo je jedna u nizu ilustracija koja pali alarme.

Maloljetnička delinkvencija dosegla je viši, veoma zabrinjavajući, nivo, koji ranije nije zabilježen, upozoravaju sociolozi, pozivajući na djelovanje sve relevantne faktore.

“Imali smo slučajeve organizovanog kriminala, imali smo slučajeve privrednog kriminala, imali smo slučajeve raznih obračuna, ali da djeca izvršavaju ovako teške zločine, u praksi ne postoji. U nauci ne postoji da je dijete izvršilo takav zločin”, rekao je Vladimir Vasić, sociolog.

Da je društvo odavno dobilo signalizaciju da su mladi otišli u potpuno pogrešnom pravcu, stava je i psihoterapeut, Nermina Vehabović-Rudež.

“Mladi ljudi ne gledaju televiziju, ne slušaju radio, uglavnom, nemaju fb profile. Većinom tik-tok, youtube i, eventualno, snapchat. Njih, apsolutno ne zanima ono gdje su oni odrasli, dosadno im je. Njih zanima tiktoker koji tuče svoju ženu i to direktno prenosi u eter”, kazala je.

Simptomatično je da ni hapšenja niti najave o maloljetničkom zatvoru i sankcionisanju roditelja ne sprečavaju devijantno ponašanje kod tzv. fenomena lažnih dojava o bombama. I danas im svjedočimo. Iz MUP-a KS najavljuju veće prisustvo u zajednici i podsjećaju na to da su važna karika u lancu prevencije.

“Uprava policije MUP-a KS jedna je od rijetkih, mislim i jedina, kantonalna uprava policije koja ima posebno odjeljenje koje se bavi maloljetničkom delinkvencijom. Samo prošle godine održano je više od 500 radionica sa djecom, za više hiljada učenika osnovnih i srednjih škola na području KS”, navela je Mersiha Novalić, portparol MUP-a KS.

Apel roditeljima uputio je i federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak.

“Ovim putem pozivam sve roditelje da obrate pažnju na svoju djecu i ponašanje svoje djece. Ne može mi niko objasniti da roditelj ne primijeti promjenu na svom djetetu. Ne možemo staviti policajca u svaku kuću. Dragi roditelji čim primijetite promjenu na svom djetetu, prijavite policiji. Spasit ćemo ljudske živote.”

U pitanje se dovodi bezbjednost države. Rušenje porodice, ruši i državu. Zajednički rad i djelovanje svih, od porodice, obrazovnog sistema, socijalnih ustanova, policijskih struktura važni su faktori prevencije. U suprotnom, možemo samo nastaviti da svjedočimo ovakvim slučajevima.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!