Društvo psihologa FBiH nudi psihološku pomoć: Poplave mogu izazvati duboke psihosocijalne i mentalne zdravstvene posljedice

Vijesti 05. okt 202417:15 0 komentara
F.Z./N1

Društvo psihologa u Federaciji Bosne i Hercegovine je kao odgovor na nedavne katastrofalne događaje formiralo specijalizirane timove za pružanje psihosocijalne podrške građanima pogođenim poplavama i klizištima. Ovi timovi će pružati podršku putem terenskih intervencija, telefonske i online pomoći i savjetovanja.

“Pozivamo sve osobe pogođene poplavama koje žele psihološku pomoć da popune kontakt formu na www.pomocnakonpoplava.com nakon čega ćemo im obezbjediti kontakt stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja ili da se jave na broj +387 60 30 54 991”, saopćili su iz Društva psihologa FBiH.

Ističu da je u ovim teškim vremenima, važno potražiti pomoć i razgovarati o mentalnom zdravlju.

“Naša kontakt forma omogućava vam da brzo i jednostavno zatražite pomoć, a mi ćemo vas uvezati sa nekim od preko 40 stručnjaka za mentalno zdravlje, članova i članica Društva psihologa u Federaciji Bosne i Hercegovine koji pružaju besplatnu psihološku pomoć i podršku. Poplave mogu izazvati duboke psihosocijalne i mentalne zdravstvene posljedice koje traju dugo nakon povlačenja vode. Osobe pogođene poplavama se suočavaju s traumama, anksioznošću i posttraumatskim stresnim poremećajem (PTSP), a posebno su ugrožene osobe iz marginaliziranih zajednica koje imaju slabiji pristup resursima za oporavak”, dodaju.

Pozivaju i sve relevantne aktere iz nadležnih institucija da kontaktiraju Društvo psihologa FBiH putem kontakt telefona +387 60 30 54 991 ili maila [email protected] za koordiranu organizaciju terenskih posjeta u pogođena područja.

Sve informacije pratite na našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!