“Država mora pokazati zube kriminalu”: Dvije eksplozije u deset dana u Starom Gradu

Vijesti 01. apr 202419:46 1 komentar

Nakon niza pucnjava, teških saobraćajnih nesreća, građani Kantona Sarajevo sada su uznemireni eksplozijama. Na meti je imovina Irfana Čengića, načelnika Općine Stari Grad. Iza svega stoji pokušaj političkog zastrašivanja, tvrdi Čengić.

Bomba je bačena tik ispod prozora kuće načelnika Irfana Čengića u 3:20 minuta. Zvuk eksplozije probudio je njegove najmilije i brojne komšije. I bespovratno ih uznemirio.

Načelnik Općine Stari Grad sve ovo naziva zastrašivanjem. Oduzimanje parking lokacija firmama i pojedincima, te njegovo svjedočenje pred sudom vidi kao ključni razlog.

”Predmet koji je trenutno u Tužilaštvu KS akcija Start i to se tiče direktno iskorištavanja i zauzimanja javnih površina za kriminalne radnje. Mi smo svjedoci u ovom predmetu i smatramo da nas se želi zastrašiti kako ćemo svjedočiti”, smatra Čengić.

Podsjećamo, prošle godine u akciji Start uhapšen je i bivši dugogodišnji načelnik Ibrahim Hadžibajrić. Sumnjiči se da je nezakonito davao u zakup javne parking prostore privatnim firmama nad kojima je imao kontrolu i tako je ova grupa nezakonito zaradila stotine hiljada maraka. U međuvremenu Federalna agencija za upravljanje oduzela je stan u vrijednosti od 280.000 KM koji pripada Hadžibajriću, ali je uknjižen na drugo ime, dok je prije dva dana Kantonalni sud u Sarajevu odredio jednomjesečni pritvor Elmedinu Karišiku i Seidu Hadžibajriću, sinu bivšeg načelnika.

”Sva parking mjesta će se vratiti Općini i ova dva kukavička poteza nisu nas uzbudila previše. A što se tiče sigurnosne situacije… teorija je jedno praksa drugo. U teoriji Katica govori da je sve uredu, u praksi nije: u maloj Općini dvije bombe u sedam dana se bacaju”, ističe Vedad Deljković, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Sarajeva.

I stručnjaci za sigurnost upozoravaju da bezbjednosna situacija nije na zadovoljavajućem nivou. Nakon niza pucnjava, teških saobraćajnih nesreća, desile su se dvije eksplozije u deset dana.

”Državu smo postavili tako da se kriminalci ne boje. Država mora pokazati, što bi naši ljudi rekli, zube kriminalu”, poručuje Nermin Pećanac, bivši ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Nakon eksplozije u Općini Stari Grad istraga traje ko je u sitne sate bacio bombu, dok je u ovaj slučaj uključena i Federalna uprava policije.

”S ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti ovog krivičnog djela pod nadzorom tužioca formiran je tim u kojem su se pored pripadnika MUP-a KS pridružili i pripadnici FUP-a. Nakon obavljene sigurnosne procjene Uprava policije počinje sa primjenom mjera osiguranja načelnika Irfana Čengića”, kaže Mersiha Novalić, glasnogovornica MUP-a KS.

Pokušaj zastrašivanja, kaže načelnik Općine Stari Grad, nije uspio. Podršku mu je uputio član predsjedništva Denis Bećirović, kao i premijer Federacije Nermin Nikšić, gradonačelnica Sarajeva, te brojni drugi zvaničnici. Istraga je u toku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare