Država (ne)štiti građevince, u ovoj godini poginulo već šest radnika

Vijesti 06. aug 202119:07 1 komentar

Pedesetšestogodišnji muškarac iz Sarajeva uhapšen je zbog nepropisnog i nepravilnog izvođenja građevinskih radova na koridoru "Vc" u mjestu Raštelica tokom kojih je stradao radnik sarajevske firme "Saring". Uhapšeni muškarac, čiji su inicijali J.B. sumnjiči se da je počinio krivično djelo protiv opšte bezbjednosti ljudi i imovine, saopšteno je iz MUP-a Kantona Sarajevo. Ova osoba predato je u prostorije Jedinice za obezbjeđivanje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode po naredbi tužioca Kantonalnog tužilaštva. Građevinarstvo je djelatnost koja spada u visokorizične oblasti. Nerijetke su povrede građevinskih radnika, pa i smrtni ishodi. Rad na velikim temperaturama, izostanak inspekcijskih nadzora i loše upravljanje gradilištima razlozi su zašto veliki broj građevinaca napušta našu zemlju.

Radni dan je završen. Svi radnici su otišli kući, a građevinski inžinjer Mirsad Hadžić provjerava šta je urađeno. Zadovoljan je, kaže, što je i danas sve prošlo bez problema. To mu je uvijek najbitnije.

”Ja sam od jutra kada radnici dođu na raspored sa njima i non-stop kružim, pratim. Recimo ako je novi radnik tu, ako je mlađi, završio školu i može da radi, jednostavno čovjek je tek došao i ja mu pristupam onako roditeljski. Uvijek nasavjetujem mladog čovjeka”, kaže Mirsad Hadžić, građevinski inžinjer.

No, ovakav odnos je uglavnom rijetkost. Prema ljudima koji od ničega naprave dom njihovi nadređeni odnose se neprofesionalno. Rezultat: veliki broj povreda. Nerijetki su i slučajevi sa smrtnim ishodom. U entitetu Republika Srpska u ovoj godini dva građevinca su smrtno stradala, a sedam je povrijeđeno.

”Zbog utvrđenih propusta poslodavcima su izrečene kazne u iznosu od 100 hiljada KM, a nadležnim sudovima je podneseno šest krivičnih prijava. Izrečeno je i šest prekršajnih prijava, izrečeno je i 206 upravnih mjera”, ističe Dušanka Nikolić, portparol Inspektorata RS.

Veći broj povreda zabilježen je u Federaciji BiH. Evidentirano 89 povreda na radu, a četiri osobe su smrtno stradale. Stanje u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove očito ostavlja pogubne posljedice:

“Federalna uprava za inspekcijske poslove je u deficitu s kadrom iz ove oblasti, te je terenutno sav teret inspekcijskog nadzora iz ove oblasti usmjeren na postupanja dva federalna inspektora za područje cijele Federacije BiH.”

Upravo na rad inspekcija najveću zamjerku ima Hajro Subašić, koji je u ovom sektoru cijeli svoj život.

“Država funkcioniše kako fukcioniše i u ovom je segmentu zakazala. Zato imamo za posljedicu veliki broj osoba sa invaliditetom zbog povreda na radu i veliki broj slučajeva sa smrtnim ishodom. Imamo stotine primjera i gdje baš treba da funkcioniše sudstvo i Tužilaštvo, tu zakažu…”, navodi Hajro Subašić, Udruženje za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu.

Osim što se o građevincima malo vodi računa dok aktivno rade, na milost i nemilost ostavljeni su nakon težih povreda, objašnjava Subašić. Sve je to posljedica neadekvatnog provođenja zakona, odnosno izostanka većih kažnjava. A zakon je tu jasan.

Povećanje zaštite na radu, veća ulaganje u zaštitnu opremu, značajnije provođenje zakona, i pojačane odnosno učestalije inspekcijske kontrole, poručuju stručnjaci, zasigurno bi spriječili veliki broj nesreća, povreda, a prije svega smrtnih ishoda u građevinarstvu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare