Državljani BiH čekaju na evakuaciju iz Afganistana

Vijesti 16. aug 202119:21 0 komentara
N1

Državljani Bosne i Hercegovine, ali i zemalja regije, i dalje pokušavaju napustiti Kabul. Najmanje 9 bh. državljana, zaposlenih u stranim kompanijama i organizacijama u tom gradu, trenutno su na sigurnoj lokaciji u blizini aerodroma i čekaju evakuaciju.

Prema informacijama Ministarstva vanjskih poslova BiH, svih 9 bh. državljana su na sigurnim lokacijama, u blizini kabulskog aerodroma. Formiran je Krizni štab koji radi na aktivnostima za njihovu evakuaciju.

Prema dostupnim informacijama, nema neke neposredne ugrožavajuće situacije. Međutim, oni su svi izrazili želju da napuste Afganistan, odnosno da budu evakuirani. Naše ambasade u Washingtonu, u Londonu su uključeni, sa željom da kontaktiramo tamošnje vlasti da vidimo imamo li opciju da naši državljani, zajedno sa njihovim letovima, i sa njihovim državljanima, napuste teritoriju“, rekao je Tarik Lazović, Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

I Ambasada BiH u Pakistanu pokušava organizovati let iz Islamada za Kabul kako bi evakuisali bh. državljane. Potvrdio je to bh. ambasador u toj zemlji Sakib Forić.

Ambasada BiH je radila sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH i uputila službenu notu, sa imenima i prezimenima naših građana koji bi bili evakuirani iz Kabula u Pakistana, bili smješteni u Islamabadu, tražeći određene konekcije i mogućnosti za povratak kući“, izjavio je Forić.

Na evakuaciju čekaju i tri državljanina Srbije. Jednog od njih, Marka Pribka, probali smo kontaktirati. No, u strahu za život, nije se mogao javiti. Kratko je porukama potvrdio da je situacija na kabulskom aerdromu haotična.

Ovdje se puca, nemamo trenutno vremena za razgovor“, kratko nam je kazao.

Od oko 30 hrvatskih državljana koji su boravili u Afganistanu, njih 8, uspjelo se evakuisati. Povratak preostalih državljana Hrvatske očekuje se idućih dana. I državljani BiH ali i zemalja regije u Afganistanu su boravili zbog zaposlenja u stranim kompanijama ili organizacijama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!