Državna imovina opterećuje odnose u BiH već dvije decenije, sada se i Vučić direktno upliće u unutrašnja pitanja

Vijesti 12. jun 202419:40 0 komentara

Državna imovina. Pitanje koje opterećuje odnose unutar Bosne i Hercegovine već dvije decenije, no posljednjih dana priča je intenzivirana i izvan granica države. Primjer toga je verbalni medijski okršaj predsjednik Srbije Aleksandra Vučića i američkog ambasadora u BiH, Michaela Murphya. Kritike ambasadoru ne izostaju, prije svega iz Republike Srpske. No, veći problem od upuštanja u raspravu s predsjednikom druge države, mnogi vide u direktnom uplitanju predsjednika Srbije u bh. unutrašnja pitanja.

Polemika o državnoj imovini traje duže od dvije decenije, a od 2005. godine sve je zamrznuto odlukom visokog predstavnika. Tako će biti sve do trenutka donošenja državnog zakona.

No, politika i dalje spori da li imovina pripada entitetima ili državi. Ustavni sud je jasno rekao: država je titular imovine. U raspravu s Vučićem, neočekivano se upleo i sam američki ambasador, Michael Murphy, podsjećajući na govor pomoćnika državnog sekretara James O'Briena iz februara ove godine. Argument kontinuiteta države BiH, ključni je u ovoj raspravi.

“Postoje implikacije pošto nastavlja pravno postojanje države koja joj je prethodila BiH je zadržala svoju ulogu u međunarodnim organizacijama i sporazumima. Potpisala je 2001. godine o pitanju sukcesije, to je ratifikovala Parlamentarna skupština BiH i državnu imovinu pripisala BiH na državnom nivou, ne entitetima”, rekao je James O'Brien.

Ekspert za državnu imovinu, Muharem Cero, ističe da je subjekt sporazuma o sukcesiji država, a ne entiteti.

“Svaki drugi model bi, forma je ovdje mnogo važna, ništa manje od sadržaja… svako drugo rješenje bi podrazumijevalo da su entiteti suvereni, a ne država”, dodaje.

Predsjednik Srbije taj argument smatra nesuvislim, kao i politički lideri iz SNSD-a, dok konstantno izjavljuju da sve što nije izričito u nadležnosti BiH predstavlja nadležnost entiteta.

“Jasno je da se sporazum o sukcesiji odnosio na to kako će bivše zemlje SFRJ međusobno da podijele imovinu koja je pripadala Jugoslaviji, ali se to nije odnosilo na to kako će koja država u skladu sa svojom ustavnom strukturom da titulira odnosno podijeli imovinu. Trebalo se da je sva imovina koja je pripala BiH, da se kaže: u skladu sa ustavnom strukturom BiH sve ono što je na teritoriji RS pripada RS”, smatra Radovan Kovačević, delegat SNSD u Domu naroda PS BiH.

No, do toga nije došlo. U međuvremenu potpredsjednik Federacije podsjetio je na odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine gdje se navodi da se pitanje državne imovine može urediti samo i isključivo zakonom usvojenim u Parlamentarnoj skupštini BiH. Iz SNDS-a oštro odgovaraju da do toga nikada neće doći.

“Granica je već uspostavljena, ona je granica za sve. Nismo mi slučajno prošle godine, zato ih je tako zaboljelo kad smo rekli ‘granica postoji’. Granica postoji podsjećamo ih, i u katastru i u svijesti naroda. Mi izvan te granice ništa ne tražimo”, kaže Milorad Dodik, predsjednik RS.

Dodik nije propustio priliku ponovo verbalno napasti američkog ambasadora, poručivši mu kako se osramotio uplićući se u raspravu o svesrpskom saboru. Istovremeno, politolozi ukazuju da je problematičan sam početak posljednje rasprave na relaciji Vučić-Murphy, prije svega u kontekstu toga da predsjednik jedne države problematizira pitanje imovine u drugoj državi.

“Da mi građani i bh. političari komentarišu državnu imovinu u susjednim državama to bi bio diplomatski skandal, a u ovom slučaju mi smo to prihvatili kao nešto normalno. Također, vidimo naprimjer da je visoki predstavnik išao u Srbiju kod Aleksandra Vučića kako bi razgovarao i potvrđivao odredbe dejtonskog sporazuma koje neće ići na štetu Republike Srpske”, kaže Elma Karišik, politologinja.

Nastavlja se rasprava o državnoj imovini, a neslaganje je jedina stalna konstanta – i to već dvije decenije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!