Državna koalicija na staklenim nogama

Vijesti 26. apr 202419:39 0 komentara

Državna koalicija je na staklenim nogama. Odnosi među stranačkim liderima nikad gori. Dok u Federaciji BiHtraju razgovori, oni su usmjereni isključivo na Izborni zakon, u Republici Srpskoj skloni blokirati svaku vrstu razgovora zbog Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Dragan Čović ne odustaje od Izbornog zakona kojeg su ranije odbacili i njegovi partneri u strankama Trojke ali i međunarodna zajednica. Već na dnevnom redu naredne sjednice Vijeća ministara naći će se prijedlog Ministarstva pravde BiH, identičan onom što je ponudila ranije HDZ BiH

“To je jedno od rješenja koje ste kroz medije imali priliku čuti u proteklim mjesecima gdje imate i tehničke izmjene, Centralnu izbornu komisiju, Predsjedništvo i vidjećemo u kojoj mjeri ćemo to moći usvojiti na Vijeću ministara”, naveo je Dragan Čović.

Prijedlog HDZ-a američka ambasada u BiH ranije je nazvala diskriminatorskim zbog načina izbora članova Predsjedništva BiH. Pojednostavljeno, za člana Predsjedništva iz hrvatskog naroda pored opće, potrebna je i većina glasova u tri kantona s hrvatskom većinom što je za Čovića neznatna izmjena, za stranke Trojke, neprihvatljiva. S druge strane, prijedlog kojeg je uradio SDP, Čović je dobio, no nije ga želio komentirati. Da prijedlog postoji, jučer je potvrdio Nermin Nikšić.

“Mi smo kao pravi štreberi odradili opet svoj dio posla. Uradili smo tekst Prijedloga izmjena Izbornog zakona i proslijedili ga svim svojim partnerima i sada čekamo, čak su i napravljene neke komunikacije i očekujemo da vidimo kakve će reakcije biti. Naravno, treba se usuglasiti sve što je. Ogroman dio tog prijedloga koji smo poslali ustvari sadrži ono što je visoki predstavnik već nametnuo“, istaknuo je Nermin Nikšić.

Na posljednjem sastanku državne koalicije podsjetimo dogovoreno je da se ide s novim izbornim zakonom čime bi faktički nametnute izmjene Visokog predstavanika stavljene van snage. Nema ništa protiv ni Visoki predstavnik, s tim da paket integrieta kojeg je nametnuo mora biti dio novog zakona, ranije je saopštio. U SDA nisu optimisti.

“Pa nemoguće je da se potpuno novi Izborni zakon donese, osim da se sve ovo što imamo, a imamo nekih desetak izmjena od 2002. kako je prvi zakon donesen, da se prečišćeni tekst donese uz izmjene Visokog predstavnika i da ga Parlament usvoji kao novi. Time bi riješili da imamo tehničke izmjene ali uslovno rečeno želje SNSD-a da rješenje ne donosi Visoki predstavnik ovim bi bile ispunjene”, istaknuo je zastupnik Šerif Špago.

No ako je vjerovati Miloradu Dodiku koji redovno objavljuje svoje stavove na x platformi, koalicije više nema, pa ovaj zakon nije ni bitan. Sporan mu je uticaj međunarodne zajednice na Trojku, rezolucija o Srebrenici koju podržavaju, kršenje nadležnosti, ili kako je poručio jedino o čemu se može razgovrati je odluka o razdruživanju.. Njegov partner u RS Nenad Stevandić dodaje:

“Mi nismo zvali ruskog ambasadora da spašavamo politiku RS niti nam govore kako treba raditi međunarodna zajednica U Sarajevu kada bude kao što je u RS bićemo već u Evropskoj uniji.No za taj ples je potrebno dvoje, za sada je za to sposobna samo RS”.

Nije prvi, a neće biti ni zadnji put da se govori o raspadu koalicije, komentira Branislav Borenovć, predsjednik PDP-a i dodaje sve je privid.

“Koalicija savšeno funkcioniše. U ovom kriznom mini periodu imali smo jednu sjednicu i to sve sjajno ide. Imali smo brojna imenovanja, kada su u pitanju fotelje, trošenje novca. Iza zatvorenih vrata sve to funkcioniše. Ostalo je farsa i pokušaj stvaranja prvida. Ali rezultati tog koalicionog rada su zaista katastrofalni”, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Privid ili ipak ne, novih sastanci vladajuće većine za sada se ne najavljuju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!