Državni inspektorat Hrvatske nije zatvorio gradilište sporne hidroelektrane na Uni?

Vijesti 07. okt 202420:59 0 komentara
Javno Dobro / Rijeka Una

Hrvatski državni inspektorat, koji vodi HDZ-ov Andrija Mikulić, priznao je da nije zabranjeno građenje male hidroelektrane Una-mlin iako se prethodno medije i javnost uvjeravalo u suprotno, piše portal XPress.

Podsjetimo, već skoro dva mjeseca DIRH i potpredsjednik vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić daju izjave da su inspekcije zabranile gradnju i zatvorile gradilište, naredivši sanaciju nakon obavljenoga “koordiniranoga nadzora”.

Nije donesena mjera zabrane gradnje

Kako je doznao portal XPress, građevinski inspektor u koordiniranom je inspekcijskom nadzoru 12. srpnja ove godine doista obavio nadzor na gradilištu male hidroelektrane Una-mlin, na k.č. 1287/6, k.o. Neteka, investitora PIPRA d.o.o., Gračac, Donja Suvaja.

Međutim, iz Državnog inspektorata, slijedom navedenog, navode da je neosporno utvrđeno da njihova građevinska inspekcija u provedenom nadzoru nije donijela mjeru, odnosno rješenje o zabrani građenja.

Hoće li DIRH priložiti objedinjena rješenja?

Da je gradilište mogla zatvoriti isključivo građevinska inspekcija Inspektorata, samostalno ili objedinjenim rješenjem u koordinaciji s drugim inspekcijama, cijelo su vrijeme upozoravali iz Javnog Dobra. Predsjednica stranke, Vladimira Mascarell, komentirajući konačno priznanje DIRH-a da nije zabranjena gradnja male HE Una-mlin, za XPress otkriva da je od Državnog inspektorata zatražila dostavu objedinjenih rješenja i zaključaka svih inspekcija uključenih u koordinirani nadzor.

“O zatvaranju gradilišta smo bili obaviješteni preko javnih medija koji su tu informaciju prenijeli kao izjavu DIRH-a te izjavu državnog dužnosnika, ministra Branka Bačića, što smatramo relevantnim izvorom i dokazom postojanja takvih rješenja DIRH-a. Upravo zbog nedjelovanja ili protuzakonitog i nestručnog djelovanja DIRH-a, gradilište nije sanirano te sa svakim povećanjem vodostaja nastaje dodatna šteta po okoliš, ali i materijalna šteta”, tvrdi predsjednica stranke Javno Dobro.

Mikulić zaštitio investitora?

Naime, kako je navela, upravo je građevinska inspekcija imala zakonsku obvezu naložiti hitne mjere bez konzultacija s investitorom ili izvođačem, a kako DIRH obavještava, nisu nikakve upravne akte donijeli, unatoč koordiniranom nadzoru gdje su imali uvid u zaključke drugih izašlih inspekcija i propisanu suradnju.

“Nakon skoro tri mjeseca trebali smo svi biti upoznati s objedinjenim rješenjem Koordiniranog nadzora, ali izgleda da ga šef DIRH-a  još nije odlučio izdati”, zaključuje Mascarell.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!