Državni parlament o imovini do kraja godine?

Vijesti 01. okt 202319:22 0 komentara
F.Z./N1

Do konca godine radna skupina OHR-a trebala bi državnom parlamentu proslijediti smjernice, za rješavanje pitanja državne imovine. Političari iz RS ne odustaju od tvrdnji kako imovina pripada entitetima. No stručnjaci podsjećaju na kontinuitet države BiH, ali i da su entiteti već dobili značajan fond državne imovine. O tome se govorilo o na Krugu 99.

Larisa Velic članica je komisije OHR-a koja mjesecima iza zatvorenih vrata radi na pitanju državne imovine. U konačnici ova bi grupa sastavljena od domaćih i međunarodnih eksperata trebala uputiti konkretne zaključke državnom parlamentu koji i prema odlukama Ustavnog suda BiH treba donijeti okvirni zakon o državnoj imovini. Što će biti preporuka radne grupe, Velić nije mogla govoriti, no podvukla je da se problem mora riješiti.

Odluke Ustavnog suda koje se odnose na državnu imovinu od početka su jasne, “državna imovina predstavlja odraz državnosti, suvereniteta i teritorijalog integriteta BiH”. Odnosno tek se kada donese zakon na državnoj razini, entiteti to pitanje mogu regulisati.

Negiranje državne imovine, komentira dekanesa Pravnog fakulteta, često je povezano upravo sa isticanjem potreba nižih nivoa vlasti, no pritom se zaboravlja reći da su entiteti već dobili značajan fond državne imovine.

Priču donosi Tina Jelin – Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!