“Državno zemljište se neće knjižiti na kantone, prijedlog Čoviću – podružnica BH-Gasa u Mostaru”

Ekonomija 06. mar 202422:01 0 komentara

Premijera Federacije BiH i predsjednika SDP-a Nermina Nikšića kazao je u Pressingu kako se državno zemljište neće knjižiti na općine i kantone jer bi time "došli pod udar zakona".

Federalni premijer je za N1 govorio i u vezi sa Južnom gasnom interkonekcijom otkrivši kako lider HDZ-a BiH Dragan Čović “još ne popušta”, ali da mu je “Trojka” ponudila kompromisno rješenje – “mješovitu upravu BH-Gasa i podružnicu u Mostaru”.

Da li će “Trojka” imati zajedničke kandiate na lokalnim izborima?

Gdje bude moguće imat ćemo zajedničke kandidate.

Šta je sa sarajevskim opštinama?

To smo napravili i na prošlim lokalnim izborima, završilo je i kako smo planirali – dobili načelnike i gradonačelnicu i smatram da je to dobar putokaz.

Mislite da ćete dobiti SDA i njene koalicione partnere u ključnim općinama?

Mislim da hoćemo.

Hoćete li Mandića podržati za Općinu Centar u Sarajevu?

Zavisno hoće li biti kandidat Naše stranke, kako ćemo se dogovoriti…

Šta je sa pobunama vaših članova u nekim kantonima?

Svako sebe eliminiše ili plasira kao timskog igrača. Razdor nastaje kad se lične ambicije ne poklope sa interesima stranke. Uvijek ćemo podržati organizaciju na tom lokalnom nivou, jer smatram da ne mogu bolje znati od ljudi koji su u toj organizaciji. Najčešće su lične ambicije problem, nisam vidio da mi nešto posebno stavljaju na teret osim da nisam stao iza nekih od njih jer je neko nešto pisao protiv. Nikada oni koji su pomisli da su veći od SDP-a ili druge političke partije na kraju nisu ispali veći. Uvijek je partija ispala veća.

Zašto se Federacija zadužuje dodatno 430 miliona maraka kad je usvojen rekordni budžet?

Nevjerovatno kako jedan vješti spin SDA padne na plodno tlo i svi se bave time. Federacija se nije zadužila nijednu KM do sada. Plan zaduženja FBiH je planiran za period 2023/24 i to je plan koji smo zatekli od prethode vlasti. Budžet kada usvojite mora biti usklađen, u tih 7 milijardi i 400 miliona je i 430 miliona zaduženja. Važno je da u ovom trenutku Federacija se nije dodatno zadužila ni marke.

Ali zadužit će se?

To je plan koji smo zatekli. Super je kad smo došli do toga da nas za to optuže jer to nije ništa.

Šta će penzioneri sa ovako malim penzijama?

Šta da radim? Ne može cijeli budžet da se da penzionerima.

Do kada će nam priča o 1.000 marak kao minimalcu izgledati kao naučna fantastika?

Nije to naučna fantastika, imamo već poslodavce kod kojih je to već praksa.

Ministar Mijatović je najavio da će od nove 2024. minimalna plata biti 1.000 maraka i to se nije desilo?

On je preletio što je rekao da će biti od nove godine. Znači, 1.000 maraka je minimalac tamo gdje hoće poslodavci. Nadam se u drugoj polovini godine da ćemo završiti fiskalne zakone, ali će sigurno nastati određena dubioza u budžetu jer neće nastati navala zapošljavanja kako su neki govorili. Fiskalni zakon smo 95 posto završili, ali moramo riješiti tehniku…

Kad ćete smanjiti doprinose na platu?

To je to, sve ide zajedno.

Hoćemo li prestati sanjati prosječnu platu od 2.000 maraka?

Ne znam, vidjet ćemo. Minimalna plata kad bude 1.000 maraka ona će biti minimalna za sve, a ako poslodavci ne mogu to isplačivati morat ćemo mi osigurati posticaje.

Jeste li vi tražili mišljenje OHR-a prije nego što je Adriatic Metals dozvoljeno korištenje šumskog zemljišta?

To privremeno korištenje je za odlagalište, nije za samu eksploataciju. Naravno da smo tražili i od Državnog pravobranilaštva. Oni su kazali da se ne može mijenjati titular zemljišta, a to je država. OHR je rekao da to ne krši odluku visokog predstavnika. Ovdje se ne radi o prometu državnog zemljišta. Nakon prestanka korištenja dužni su da vrate u prethodno stanje.

Hoće li se državno zemljište knjižiti na kantone?

Neće. Ovdje govorimo o stvarima koje su čiste. Mi samo radimo na deblokiranju nekih stvari.

Poljoprivredno i šumsko zemljište se pretvara u građevinsko odlukam općinskog vijeća ili kantona, jel to isto što radi RS?

Morate znati da postoji poljoprivredno i građevinsko zemljište koje je ili privatno vlasništvo ili uknjiženo na nekog drugog. Nećemo udarati na državno zemljište. Time bi došli pod udar zakona.

Kako će završiti zakon o državnoj imovini, hoće li ga Schmidt nametnuti?

Ja bih iskreno volio da se dogovorimo, ali nismo ni blizu. U konačnici visoki predstavnik može koristiti svoje ovlasti.

Schmdit vam je dao rok da se dogovorite u vezi sa zaštitom integriteta izbornog procesa?

U velikoj mjeri smo se usaglasili, imamo proble što HDZ smatra da bi to trebalo ići u paketu sa svim pitanjima u vezi sa Izbornim zakonom. Ako izuzmemo priču o izbora člana Predsjedništva BiH vrlo lako bi se dogovorili.

Mediji prenose da ste se dogovorili sa Viškovićem u vezi hidroelektrane Buk-Bijela?

Nikad to nisam izjavio. To je bilo gostovanje na Klixu, nisam to spomenu niti smo Višković i ja razgovarali o HE Buk-Bijela. Razgovarali smo o tri hidroelektrane koje nemaju veze sa Buk-Bijela. Pričali smo da pokrenemo priču na nivou Bosne i Hercegovine, da se dogovorimo sa Srbijom, da u srednjem toku Drine se prave tri hidroelektrane i da ih radimo 50 posto BiH (25 posto FBiH i 25 posto RS) i 50 posto Srbija.

Šta je sa Južnom interkonekcijom, jel Čović popustio?

Nije još popustio, to je jedan projekat od interesa za Federaciju. Nemam nikakvu dilemu da trebamo ući u taj proces. Ovdje imamo samo politički problem za koji se nadam da ćemo ga riješiti. Smatramo da je korektno da napravimo mješovitu upravu BH-Gasa i da napravimo podružnicu u Mostaru. Ne želimo da lomimo stvari preko koljena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!