Dubrovnik Forum i ove godine zanimljiv: “Moramo imati stabilan region prije izbora u SAD, Bidenova adminstracija se vraća”

VIDEO 29. jun 202419:19 > 19:33 0 komentara

Dubrovnik Forum i ove godine zanimljiv sa nizom panela o evropskom putu, Zapadnom Balkanu i brojnim otvorenim pitanjima, ruskom utjecaju. Stabilnost regiona mora biti prioritet uz ostalo je poručeno.

Danas je bilo mnogo pokazivanja slika na mobitelu, onu Dodika i Putina u Rusiji, pokazao je na panelu Elmedin Konaković, odgovarajući tako na pitanje moderatora zašto je usporen evropki put BiH.

“Dodik je potpuno pod ruskom kontrolom, sada blokira procese u Bosni i Hercegovini. Ipak i dalje vjerujem u dijalog i nastaviću s dijalogom iako za to plaćam cijenu jer u mojoj zemlji dijalog nije popularn posebno sa ljudima koji i dalje negiraju genocid i slave ratne zločince. Ali recite mi kako da uvjerim Dodika da nastavimo s reformama”, kazao je Elmedin Konaković.

Pa ipak zahvaljujući i Dodiku usvojen je set evropskih zakona što je otvorilo vrata Evropske unije, no svaki put kada se vrati iz Rusije, rukovdstvo RS se ponaša drugačije, dodao je Konaković. Govorio je i o šansi koju BIH ima, tehničkim pitanjima koje treba ispunuti da bi dobila pregovarački okvir, poput Zakona o sudu ili pak Zakona o ličnim podacima

“To je jednostavno za postići. No i dalje nemamo budžet, reforme neophodne za plan rasta i jedini odgovor na to, Moskva je previše prisutna u BiH, previše je Rusije u svim zemljama Zapadnog Balkana, ali se nadam da ćemo unatoč tome nastaviti s evropskim putem”, kazao je Konaković.

O stabilnosti u regionu govorila je i ministarka vanjskih poslova Kosova koja je također pokazala sliku na svom mobitelu, no ovaj put srpskog lista Informer bliskog režimu i naslov .. “Hrvati spremaju Oluju 2”., sa izjavom Aleksandra Vučića.

“Mi smo ugroženi sa svih strana To nije način na koji se razvijaju dobri regionalni odnosi”, upozorila je Donika Gervela Švarc uz opasku kako se tome ne treba čuditi ako se pogleda sastav vlade.

“Ovo poličko liderstvo Srbije nije se distanciralo od prošlosti i ne dopušta regionu da definira naše sadašnje odnose”, upozorila je. Navela je incident u Banjskoj koji do danas nije procesuran. Zbog čega, njen kolega iz Srbije odgovorio je da se na tome radi, ali i da s druge starne nema presuda za ljude koji ugrožavaju srpsku manjinu na Kosovu.

“Postoje procedure, pravosudne institucije su odmah reagovale, mjesec dana nakon incidenta i treba da ih pustimo da završe svoj posao.”

Na panelu je govorio i hrvatski ministar vanjskih poslova o rezoluciji o Jasnovcu kao odgovoru na rezoluciju o Crnoj Gori. Elmedin Konaković i o susjedima, kazavši kao postoji niz otvorenih pitanja s Hrvatskom koja je odigrala važnu ulogu za evropski put BIH, dok bi Srbija trebala početi uvažavati međunarodno pravo i priznati genocid u Srebrenici Zanimljiv je bio i odgovor James O'Brien, pomoćnika američkog državnog sekretara koji je govorio o američkoj politici na Balkanu posebno u kontekstu izbora koji slijede u SAD.

“Činjenica je da se ove godine održavaju izbori u SAD, ono što je je važno za mene da završimo posao, da imamo stabilan region prije novog mandata za kojeg mislim da će ponovno po drugi put biti Bajdenov. Disolucija BiH nije opcija, nije dopuštena i to jasno kažem, tome nema podrške”. 

O ‘Brien je kazao i kako je Zapadnom Balkanu mjesto u EU, nakon dvije godine konsolidacije i otvaranja vrata Evropke unije, sada imamo plan rasta, jasnu poziciju NATO-a a tu je i međunarodna zajednica sa svim alataima. Uključujući sankcije. Neophdno je ubrzati evropki put, uz ostalo je poručio.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!