Dudić o bojkotu Bošnjaka: Grujičić negira genocid, to je jednostrana politika

Vijesti 10. jul 202312:38 0 komentara
N1

Almir Dudić iz Kluba Bošnjaka u Skupštini Opštine Srebrenica objasnio je zašto već treću godinu Bošnjaci ne dolaze na komemorativnu sjednicu Opštine Srebrenica uoči 11. jula.

Dudić je objasnio da se nakon smjene Ćamila Durakovića sa mjesta predsjednika Skuptine Opštine Srebrenica dosta toga promijenilo. Na njegovo mjesto je postavljen Salko Tursunović, koji je na lokalnim izborima 2020. godine bio kandidat Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

Grujičić se izvinjavao Majkama Srebrenice pa opet vrijeđao Muniru Subašić

Skupštinu Opštine Srebrenica čini 21 vijećnik. Bošnjaci imaju šest mandata, a Srbi 15 mandata.

“Načelnik negira genocid i nemamo partnera za tu komemorativnu sjednicu. Imamo izjavu načelnika Opštine Srebrenica uoči dženaze, i ne vidimo da imamo iskrenu osobu da gradimo zajedničku budućnost. U onom trenutku kada je Duraković smijenjen kao predsjednik Skupštine Opštine i SalkoTursunović je pristao da ga Srbi izaberu bez Bošnjaka. On je potpisnik na poziv komemorativnoj sjednici sa Grujučićem, on je to pristao za funkciju i koga on predstavlja ja ne znam.”, kaže Dudić.

Rekao je kako će Bošnjaci odati počast žrtvama genocida i svako na svoj način kako dolikuje žrtvama. “Nije jednostavno ovdje živjeti jer trpe svi građani zbog ovakvih politka koje su nacionalne i okrenute u jednom pravcu. Govorim u ime Kluba Bošnjaka, bilo bi lakše da imamo partnera s druge strane za bolji život svih građana.”

Kaže kako ne žele skretati politiku u drugom pravcu kako to radi Mladen Grujičić.

“Imao je on izjava i loših ranije i to govori kakva je osoba. Svake godine je teža situacija. Imamo i izborne inžinjeringe iz Srbije. Bošnjaci su postali manjina u Skupštini i tu se vidi ta jednostarna politika. Bošnjaci su samo podobni kada prihvate ono što oni žele”, rekao je Dudić i osvrnuo sa na dupunu Krivičnog zakona BiH i kaznu za negiranje gonocida koju je nametnuo bivši visoki predstavnik Valnetin Incko kako je, kako kaže, ipak smanjila negiranje gonocida u javnom prostoru, ali da to nema svrhe jer još niko nije procesuiran.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!