Dug u FBiH: Vlast građane uvjerava da nema razloga za paniku, finansijski izvještaji drugačije tvrde

Vijesti 22. sep 202421:13 0 komentara

Manji prihodi, veći rashodi. To je ukratko stanje u budžetu Federacije Bosne i Hercegovine. MMF je još u maju upozorio na deficit u budžetu oba entiteta, a procjena je da će taj deficit i rasti. Vlast tvrdi kako razloga za paniku nema. No, šta je utvrdila finansijska revizija?

Prihodi i rashodi nisu planirani na osnovu realnih ulaznih podataka, a planirani prihodi manji su za milijardu maraka, te je zbog toga Federacija BiH u deficitu od 536 miliona KM. To je navedeno u Revizorskom izvještaju.

U analizi su istaknute i druge manjkavosti:

“Nisu poduzete aktivnosti na izmjenama i dopunama Budžeta FBiH u cilju uravnoteženja budžeta. Nisu poštovani rokovi i smjernice date Instrukcijama br. 2 za pripremu Budžeta FBiH za 2023. godinu. Navedeno ukazuje da planiranje i donošenje budžeta nije u cijelosti vršeno u skladu sa Zakonom o budžetima u FBiH”.

Javnost je burno reagovala na informaciju da je Federacija za godinu dana od suficita od 200 miliona KM došla u situaciju da se govori o deficitu od više od 500 miliona KM. Premijer Federacije sve to vidi drugačije:

“Pokušaj izazivanja panike, frustracije kod građana i stvaranje ambijenta nesigurnosti i straha za egzistenciju”, naveo je Nermin Nikšić, premijer FBiH.

Premijer smatra da su neki od razloga za deficit izostanak planirane dividende od BH Telcoma. Razlog je i, navodi premijer, povećanje izdavanja za socijalne kategorije, porodice s djecom i slično. U cijeloj priči o deficitu aktuelna vlast vidi efekat lošeg rada struktura prethodne vlasti. Govori se čak i o skrivenim dugovima.

“Da su skrivene dugove našli trebali su odmah da ih prikažu, sad priča o skrivenim dugovima… nemojte zaboraviti da je ministar finansija i tada bio njihov koalicioni partner. Dakle, Žuljević optužuje svog koalicionog partnera i ministricu finansija koja je iz HDZ-a da su skrivali dugove. Izvolite pa se raspravljajte sa HDZ-om”, naglasila je Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka.

Dok građani slušaju vijest o deficitu, ispred zgrade Vlade vide nova službena vozila. Za njih je bilo novca. U međuvremenu vlada nezadovoljstvo: privrednici su nezadovoljni jer nije smanjeno opterećenje na rad, a penzioneri jer penzije nisu značajno rasle s obzirom na troškove.

“Nije uredu. Mi penzioneri ne znam šta da radimo… penzionerka sam i živim od male penzije”, poručuju.

“Privreda uspijeva samo na svoje mišiće. Imaju deficit, najavili povećanje minimalne plate i to sada nema šanse, ne mogu penzije da usklađuju sa rastom troškova – neizvodivo. Nema para za reforme, a to je smanjenje opterećenja rada. Za to su potrebna pare, oni pare nemaju”, ustvrdila je Cenić.

U isto vrijeme opozicija likuje. No, i prošli premijer nije mario za revizorske izvještaje. U ovom posljednjem, između ostalog, navodi se da aktuelna vlada pri finansiranju Fonda solidarnosti nije postupila u skladu sa Zakonom jer su odobrena značajno manja sredstva od propisanog.

“Troši se nemilice, bez uvida i transparentnosti. Nema se šta puno reći. Nažalost, u ovoj prelijepo zemlji stvari ne idu kako treba. Vaša generacija odlazi, postat ćemo dom staraca”, “Užas. To mogu samo reći. Žao mi mladosti. Vas mi je žao. Generacija koje ostaju”, poručili su građani.

Iz MMF-a su ranije objavili da potrebe za finansiranjem Federacije rastu i da ih je teško nadomjestiti. Iako se govori o zaduživanju ovog entiteta, premijer iznosi sljedeće podatke:

“Stanje duga u Federaciji na dan 31.6. iznosi 6 milijardi 663 hiljade i dakle iznosi 20,86% bruto društvenog proizvoda. Da podsjetim, kada smo preuzeli Vladu taj iznos je bio 24,90% BDP-a”, istakao je Nikšić.

No, po izrečenom na press konferenciji vladajuće Trojke, vidljivo je da će novih zaduženja biti.

“Niti je Kanton Sarajevo prezadužen, niti Federacija BiH, niti BiH. Zagovaram da se jako zadužujemo na svim nivoima vlasti kako bismo izgradili infrastrukturu koja je evropska. Ne želim više donaciju 50 godina starog tramvaja iz Istanbula. Ne želim. Želim nov tramvaj, najbolji i najskuplji”, rekao je Edin Forto, ministar komunikacija i prometa BiH.

Dok građane vladajuća većina ubjeđuje da sve ide u dobrom smjeru, a od opozicije čuju da Federacija BiH ide u finansijsku dubiozu, pri pogledu na svoj novčanik uvjere se u kontinuitet lošeg životnog standarda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!