Dugogogodišnji načelnik bh. opštine i jedan od najbogatijih političara je uhapšen: Donosimo sve dosad poznate detalje

Vijesti 05. aug 202419:17 0 komentara
Faktor.ba (Ibro Berilo)

Uhapšen je dugogodišnji načelnik opštine Trnovo u Federaciji BiH, Ibro Berilo kao i njegova pomoćnica, ali i direktor firme Log-pil Trnovo. Osumnjičeni su za sistemsku korupciju, činjenje teških krivičnih djela, a sve u vezi sa nezakonitim upravljanjem državnom imovinom. Osim četiri poznata imena, Tužialštvo čeka i bivšeg direktora Sarajevo šuma da se vrati u Bosnu i Hercegovinu.

Iako na liječenju u Kliničkom centru u Sarajevu, načelnik opštine Trnovo Ibro Berilo uhapšen je u akciji Incitat. Na listi slobode lišenih i njegova pomoćnica za geodetske poslove Nađa Milišić, direktor firme Lok-pil Adis Mulaosmanović i Edina Džigal. Za djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela, pranje novca i zloputreba položaja, uz navedene, osumnjičen je još i bivši direktor Sarajevo šuma Nermin Dizdarević. Još nije uhapšen, jer je na godišnjem van BiH.

”Sumnjiče se za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela i to zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca, tačnije sumnjiče se za nezakonito raspolaganje državnom imovinom na prostoru Babinog dola. Riječ je predmetu sistemske i visoke korupcije u sektoru gradnje i pranje novca”, saopštila je danas glasnogovornica Tužilaštva KS, Azra Bavčić.

Dok su u akciji učestvovali kantonalni MUP, SIPA, Ured za borbu protiv korupcije i Obavještajno sigurnosna agencija, Tužilaštvo Kantona Sarajevo odlučuje o daljem postupanju, odnosno da li će za osumnjičene predložiti mjere pritvora ili neke druge. SIPA je za sada već privremeno obustavila transakcije.

”Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su putem komercijalnih banaka izvršili privremenu obustavu transakcija u različitim valutama i u jednom invsticionom fondu u iznosu od 610 hiljada konvertibilnih maraka. Do sada je otkrivena i privremeno oduzeta veća količina poslovne dokumentacije, mobilni telefoni i računari, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivčna djela”, potvrdila je glasnogovornica SIPA-e, Jelena Miovčić.

A urbanistički planovi izuzeti su iz garaže pomoćnice načelnika Nađe Milišić. Brojna dokumentacija izuzeta je i iz sjedišta opštine Trnovo i kancelarije dugogodišnjeg načelnika. Naime, Ibro Berilo poznat je po tome što je od 2002. godine načelnik ove opštine sa pauzom od 2004. do 2008. kada je bio skupštinski zastupnik. Ipak, osim toga Berilo je poznat i po mijenjanju stranaka – od Saveza komunista, preko SDA i Stranke za BiH, do SDP-a i na kraju opet u SDA. Najavljen je i kao kandidat za načelnika na lokalnim izborima ove godine, sada osumnjičen za sistemsku korupciju i nelegalno raspolaganje državnom imovinom. O svemu su ranije pisali i novinari CIN-a, na čijem se portalu može naći imovinski karton Berila, zbog kojeg mnogi smatraju da je i među najbogatijim političarima u državi.

”Pronašli smo da je, između ostalog, zemlja na kojoj je izgrađen taj Poslovno-sportski centar kupljena, da je državna zemlja kupljena u postupku ekspoprijacije po izuzetno niskoj cijeni od 2 konvertibilne marke po kvadratnom metru, d abi kasnije ta zemlja prodavana po početnoj cijeni od 110 KM po kvadraatnom metru. Zatim smo utvrdili da je na području tog prostornog plana odnosno urbanističkog projekta posječena šuma nelegalno bez dozvola Ministarstva prostornog uređenja, a zatim da je na nezakonit način izvršena promjena šumskog u građevinsko zemljište i da su na nezakonit način izdate građevinske dozvole”, naveo nam je CIN-ov novinar Azhar Kalamujić.

Državna imovina već iskorištena, šume iskrčene, hoteli, tereni i apartmani izgrađeni. Sada u pitanju i firma Log-pil, a pretresan je i aparthotel Aroma jer se sumnja da je Berilo pogodovao vlasniku hotela, a zauzvrat i sam dobio Apartman 25, čije je posjedovanje izgledno želio zataškati. Istraga je u toku, o svemu će odlučivati kantonalni sud i tužilaštvo. S obzirom da je riječ o sistemskoj korupciji, moguće je da će akcija biti i proširena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!