Dunović: Čavara imenovanjem sudija dva puta prekršio Ustav

Vijesti 29. aug 202218:03 2 komentara
Milan Dunović (N1)

Saga zvana imenovanje sudija Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine se nastavlja. Nakon što je predsjednik FBiH Marinko Čavara konačno donio odluku o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH, potpredsjednici Milan Dunović i Melika Mahmutbegović pisali su visokom predstavniku Christianu Schmidtu i naveli da je Čavara prekršio Ustav Federacije.

Kako komantarišete objašnjene Marinka Čavare za neimenovanje sudija sve ovo vrijeme? On kao razlog navodi loše političke odnose?

Predsjednik Federacije pokušava objašnjavati, ali svi ovih godina nije ništa objasnio. Govori da nije do njega nego da je do svih ostalih. Po njegovim postupcima da se zaključiti da ne čita Ustav ili ga namjerno krši.

Čavara kaže i da u “Federaciji BiH ne postoji nešto što se naziva ustavni i zakonski rok za imenovanje sudaca Ustavnog suda”?

Istina je da u Ustavu nije navedeno, piše predsjednik Federacije predlaže uz saglasnost potpredsjednika. Kad se pisao Ustav niko nije podrazumjevao da predsjednik Federacije neće dati svoju saglasnost.

Čavara je također kao jedna od problema u entitetu naveo kako je “rad Federalne televizije 14 godina izvan zakona” i, kao takav, “instrument je jedne političke stranke, 10 godina bez Upravnog odbora i direktor od 2013. godine nezakonito obnaša tu dužnost i potpuno izvan zakona”?

Predsjednik Federacije se u momentu kad ne želi imenovati sudije Ustavnog suda Federacije bavi FTV-om. Tačno je ovo što je navedeno. To su činjenice. Ja sam govorio da FTV jeste jedan od problema i davno je trebalo biti riješeno, ali to ne može biti razlog za neformiranje vlasti, da nema tri ministra u Federalnoj vladi.

Koliko ste vi govorili o ovom problemu?

To nije u nadležnosti predsjednika i potpredsjednika FBiH. Čavara koristi sve ovo kao izgovor da ne radi svoj posao. Ovo sve ne može biti opravdanje za neimenovanje sudija Ustavnog suda.

S obzirom na to da ste ranije govorili da niste s Čavarom nikako razgovarali, da li se to promijenilo?

To se ne mijenja. Po pitanju imenovanja sudija Ustavnog suda nisam uspio nikada razgovarati sa Čavarom. On o tome ne želi razgovarati. Ovo što je Čavara uradio nije u skladu sa Ustavom.

Kako je Čavara, donoseći odluku, prekršio Ustav? Šta je sve u ovom procesu u suprotnosti sa zakonskim procedurama?

Sve je prekršio. U Ustavu je navedeno da predsjednik FBiH predlaže, a ne imenuje, uz saglasnost potpredsjednika – kandidate za sudije koje potvrđuje Dom naroda nadpolovičnom većinom prisutnih delegata. Čavara je prekršio Ustav jer on nije predložio, nego je donio odluku, to je trebao raditi Dom naroda. Drugi put je prekršio Ustav jer nije sve to uradio uz saglasnost potpredsjednika. Na naše prijedloge nikada nije odgovorio. On je po Ustavu obavezan da razmata naše prijedloge. Mi smo nadležni da predsjedniku FBiH damo saglasnost, a on je nije imao.

Da li je problematično što je on obavljao razgovore sa kandidatima?

Naravno. Smatram da nije trebao razgovarati s njima, ni sa nama ni bez nas. VSTV obavlja konkursnu proceduru i intervjue. To ne radimo mi. Mi odlučujemo na osnovu referenci ili ocjena da donesemo odluku. Kad vi razgovarate s njima, a ne postoji pravni osnov, postavlja se logično pitanje – o čemu će razgovarati? Ako je Čavara mašinski inžinjer, o čemu razgovara sa pravnicima? Da nije o trgovanju uticajem?

Čavara se pravda navodeći da je to ranije radio potpredjesnik Kebo?

Ne znam da li je to tačno. To je pitanje za njega.

Imate teoriju da je Čavara napravio imenovanje kako ne bi dobio saglasnost i da odgovornost prebaci na potpredsjednike, vas i Meliku Mahmutbegović?

Tačno. Kontinuirana blokade od HDZ-a traje najmanje četiri godine. HDZ ima historija blokada, a Čavara je izvršilac jednog dijela. On obesmišljava postojanje Ustavnog suda i on to uspješno radi. Od 2019. pravi se mrtav. Šta se dešava u praksi? Ustavni sud funkcioniše na granici kvoruma. Svi smo nekako u Federaciji prihvatili da je to normalno. Sada kad je Čavara doveden do zida, pošto su uslijedile sankcije, on pokušava kazati da nije on kriv, nego da su krivi svi ostali.

Hoćete li mu dati saglasnost?

Na šta? Nismo ni razgovarali. Ja ne mogu davati saglasnost na bilo koje ime bez konsultacija nas troje. Mi smo od njega tražili hitni sastanak, nema odgovora. Cilj je uvijek isti – napraviti blokadu, a taktika se mijenja.

Imenovani su Ajša Softić iz reda bošnjačkog naroda, Mirko Milićević iz reda hrvatskog naroda, Branimir Orašanin iz reda srpskog naroda i Dubravko Čampara iz reda Ostalih? Da li je neko ime problematično za vas?

Po mom mišljenju jeste problem imenovanje Ajše Softić jer se postavlja pitanje da li je nezavisna zbog političke povezanosti njenog supruga Safeta Softića.

Na kraju, kako komentarišete što BH Telekom ne želi produžiti ugovor sa United Medijom i na taj način izbacuje N1 iz svoje ponude?

Znam da je i ranije bilo problema na toj relaciji, ne znam genezu problema, ali je loša poruka građanima da se na neki način narušava sloboda medija. N1 je respektabilna televizija. Očito je da se ide u tom smjeru da korisnici Moje TV neće imati privilegiju da gledaju N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare