Dunović o pozivu NiP-a: Kako će nuditi pozicije neko ko ima manje glasova?

Vijesti 13. nov 202211:55 17 komentara
N1

Milan Dunović, potpredsjednik Federaciji BiH (DF), komentirao je poziv lidera Naroda i Pravde, Elmedina Konakoivća, na pregovore o koaliciji. Dunović je poručio kako je "neizvodivo da neko ko nije politički pobjednik poziva nekoga u koaliciju".

“Kada vas neko s manje glasova poziva u koaliciju to je čudno.  Na nivou FBiH NiP ima 67.000 glasova, a DF ima 107.000. I sada vas neko poziva i nešto nudi. Kako će vam nuditi pozicije neko ko ima manje glasova? Drugi problem je da je koaliranje na nivou entiteta i države BiH nešto o čemu se u DF ne odlučuje na osnovu medijskih natpisa, kada vas neko preko medija pozove”, rekao je Dunović odgovarajući na pitanje reporterke N1 Sunčice Šehić.

Otkrio je i kako je sjednica Predsjedništva DF u utorak te da će tada imati konkretnije podatke. Dodao je kako na kantonalnim nivoima kantnalne organizacije DF imaju slobodu da odlučuju s kim će koalirati te da je moguće da koalicije budu različite na raznim nivoima.

Etnički princip oduzima pojedinačna prava građanima

Govoreći o problemu “etničkog i građanskog uređenja BiH”, istakao je kako ova dva uređenja nemaju dodirnih tačaka te da se u javnosti pojavljuju kontroverze s ciljem relativizacije problematike i uvode se novi termini. Kao jedan od njih naveo je “pomirenje etničkog i građanskog”. Ističe da to nije moguće.

“Ako uzmemo za primjer bilo koju modernu državu jasno nam je da takva potreba za pomirenjem ne postoji. Da bi se etničko i građansko pomirilo, mora biti u svađi, ja tu ne vidim svađu. Oni nisu isti sistem vrijednosti. Ako imamo etnički princip koji u dobroj mjeri živimo posljednjih 30 godina, onda je jasno da pojedinačna građanska prava ne postoje ili se pokušavaju ugušiti. U građanskom uređenju, gdje je svaki pojedinac ravnopravan i ostvaruje svoja prava kroz priznavanje suvereniteta građanina koji bira svoje političke predstavnike, a ti politički predstavnici im vraćaju prava kroz zakonske regulative, etnički princip je nešto što nije uporedivo s pojedinačnim pravom. Etnički princip oduzima pojedinačna prava građanima”, naveo je Dunović.

“Četvrti član Predsjedništva BiH opasna zona”

Ističe kako pojedine političke stranke, ali i intelektualci, pokušavaju reći da se pojedinačna prava mogu ostvarivati ali isključivo u okviru jedne etničke skupine.

“Kao da su etničke skupine državotvorne cjeline same za sebe, što je apsolutno netačno. Drugi problem je formiranje četvrtog stuba pa pojedinci govore da je rješenje svih problema da imamo i 4. člana Predsjedništva BiH. Tu ulazimo u opasnu zonu jer bi svi oni koji bi bili svrstani u tu nesretno nazvanu kategoriju Ostali, ostvarili svoja prava na isti način na koji ostvaruju pojedini iz etničkih skupina. Tako da bi ta grupacija, ne želeći to, postali četvrta etnička skupina i mi bismo ponovo bili još jedna korak udaljeniji od ostvarivanja pojedinačnih prava – prava svakog građanina”, zaključio je Dunović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare