Duraković o budžetu RS: Rečeno je da će potpredsjednici dobiti po 2,5 miliona KM

Vijesti 23. nov 202221:11 1 komentar
N1

"Ja mu to nikada neću reći. Za mene su presude stvar da li je neko legalista ili ne, to nije stvar politike. Presude za genocid su izvršne i konačne i o njima nema političarenja", kazao je u večerašnjem Pressingu na N1 potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković.

Jeste li pričali s Dodikom 1 na 1?

“Nismo pričali 1 na 1, ali jesmo u mimohodu. Mi tek dogovaramo elementarne operativne uslove. Dodik nas je već primio u palati. Jučer smo bili, on nas je pozvao, i to je neki signal da potpredsjednici vrše konsultacije sa mandatarom. Nakon toga smo gospodin Pranjić i ja imali odvojene sastanke sa Dodikom”, kazao je Duraković.

Na pitanje da li će sjediti zajedno sa Dodikom u zgradi, kazao je:

Nećemo sjediti zajedno, ali će zgrada u kojoj smo trenutno, cijeli jedan sprat će biti renoviran da se uslovi. Ne što on ne da, nego je mali prostor… Nama je dao objašnjenje da na drugom spratu palate sjedi Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH i da bi sada bilo nekorektno da ona mora ići. Ne znam šta je bilo ranije“.

“Ono što je jako simptomatično meni bilo jeste budžet. To do sada nije postojalo. Meni je rečeno da će i potpredsjednik iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda imati po 2,5 miliona KM. To su sredstva koja mi možemo realizovati sa svojim narodom za povratke u svojim zajednicama. To je jedan iskorak”.

Hoćete li tražiti od Dodika da nešto radite?

Tu bi trebalo biti razumijevanja od predsjednika da mi nismo namještenici. Vidjet ćemo, do sada kako vidimo, očito da pokušava i rekao je da sa potpredsjednicima želi saradnju. Mi smo oličje međuetničkog ambijenta, mi smo prve pozicije kada je u pitanju legitimitet jednog naroda. To je njegov obraz, domaćinski, da li prihvata Bošnjake i Hrvate kao ravnopravne građane“, kazao je Duraković.

Ja lično nemam ništa sa Dodikom, privatno ga ne znam. Znam ga kao predsjednika entiteta, znao sam ga prije kao premijera. Ovdje se nakon izbora sve krenulo svoditi na individualni odnos Ćamila i Milorada. Mi sarađujemo službeno, na bazi predsjednik i potpredsjednik“.

Dodik je posjetio Srebrenicu 2015. godine kada je načelnik bio upravo Duraković.

“Ulaz u Memorijalni centar i zvanični naziv je Memorijalni centar i spomen obilježje za žrtve genocida. U takvu instituciju ulazi čovjek i polaže cvijeće 2015., posjeti opštinu Srebrenica, uradi dva ili tri projekta i ode iz Srebrenice. Onda je brutalna paljba krenula na to kako sam ja izdao žrtve, doveo nekoga ko negira genocid”.

Da li ćete Dodiku reći da prestane negirati genocid?

“Ja mu to nikada neću reći. Za mene su presude stvar da li je neko legalista ili ne, to nije stvar politike. Presude za genocid su izvršne i konačne i o njoj nema političarenja. Zašto da ja pitam Dodika da li priznaje genocid koji je priznao najviši sud na svijetu. On sada ne smije negirati. Kad smo ga čuli nakon Inzkovog zakona? Koliko god oni to obijali i negirali, da čujem ko je to javno rekao? Od onih koju su to svakodnevno govorili”.

Očekujete li da Dodik dođe u Srebrenicu 11. jula?

“Ja nemam pravo govoriti uime udruženja majki. Onog momenta kada porodice i organizacioni odbor procjene, neka dođe svako. Ja nemam mandat da bilo koga pozivam ili odbijam. Ja znam da ću ja ići. Dodik nije mjerodavan da sudi je li bio genocid ili ne. To je on. Ja govorim za sebe i nemam potrebe to donositi na politički teren. Ja sam preživio genocid u Srebrenici i meni političarenje oko toga postaje degutantno”, kazao je Duraković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare