Duraković o kandidatu za Srebrenicu: Jedna osoba koju će podržati sve probosanske stranke

Vijesti 14. feb 202411:52 0 komentara
N1

Potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ćamil Duraković danas se u Banjaluci sastao sa potpredsjednikom FBiH Refikom Lendom. Razgovarano je o više tema, ali i o eventualnom kandidatu za Srebrenicu.

Duraković je poručio nakon sastanka da je ovo način da se pošalje snažna poruka institucionalne saradnje.

Imali smo upravo sastanak. Nama je cilj da sa nivoa drugog bh. entiteta FBiH i RS ostvarimo institucionalnu saradnju. Ovo je snažna poruka institucionalne saradnje i jedan novi početak da vidimo šta možemo učiniti kako bi naši građani živjeli bolje. Obići ćemo neke organizacije poput Merhameta, Muftijstva i slične“, kazao je i dodao:

“Zaključili smo da su različite nadležnosti u smislu asimetričnih pozicija, s druge strane imamo potpredsjednika koji ima ovlasti ali su bile privremeno oduzete”.

“Veća ovlaštenja su nešto na čemu sam ja insistirao i nešto što smo predložili, da se u reformama insistira na simetričnim rješenjima kada su u pitanju dva entiteta”, kazao je Duraković.

Ističe da su različite ovlasti Vijeća naroda RS i Doma naroda FBiH, te da se pokušava “svesti u istu ravan”.

Vijeće naroda u ovom entitetu i Dom naroda FBiH imaju skroz različite ovlasti. Ovdje je sve svedeno na nivo vitalnog nacionalnog interesa. Ono što smo mi ovdje tražili jeste da se to svede u istu ravan, ovo nije fer i nije po pravu Bošnjaka. Bošnjaci ne uživaju ista prava ovdje kao Srbi i Hrvati u FBiH“.

Kada je riječ o Srebrenici, smatramo da trebamo imati jednog kandidata oko kojeg će se okupiti političke stranke. Kada je riječ o cenzusu od 5 posto, to bi ovdje zbrisalo Bošnjake i Hrvate sa političke scene. Takvo je stanje trenutno u Vijeću naroda, pet od osam delegata je Bošnjaka dok su tri iz SNSD-a koji provode njihovu politiku. To su neke stvari oko kojih moramo biti obazrivi“, dodaje Duraković.

“Kada je riječ o kandidatu za Srebrenicu, vodit ćemo računa da to bude jedna osoba koju će podržati sve probosanske stranke”, zaključio je Duraković u izjavi za medije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!