Duraković o promjeni naziva ulica u Srebrenici: Cilj je da eliminišu Bošnjake iz tog grada

Vijesti 15. apr 202414:32 0 komentara
N1

Skupština opštine Srebrenica usvojila je danas prijedloge o promjeni naziva ulica u tom gradu, a prijedlog je usvojen sa 14 glasova ZA i bez predstavnika Kluba Bošnjaka koji su ranije napustili sjednicu.

– Ulice se imenuju po većini koja misli da je Srebrenica samo srpski grad, što nije istina i nije tačno – kazao je u izjavi za Fenu potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković.

On upozorava da je ovo jedna od najozbiljnih situacija o toj lokalnoj zajednici gdje su bez Bošnjaka, predstavnici Srba usvojili odluku koja nema ništa drugo za cilj osim da vrijeđa druge i drugačije, u ovom slučaju Bošnjake.

PROČITAJTE JOŠ

Kako je istakao Duraković, za Bošnjake je neprihvatljivo da se mijenjaju nazivi ulica koje će, prema usvojenom prijedlogu, nositi imena osoba “koje su bile direktni učesnici u određenim aktivnostima i zločinima u Srebrenici u proteklom ratu”.

Duraković smatra da je od 2016. godine do danas to kontinuitet politike koju predvodi Mladen Grujičić, načelnik Općine Srebrenica, sa većinom koja se okupila oko njega.

– I niz odluka koje su donesene u prošlosti imale su za cilj prvo da eliminušu Bošnjake iz lokalne vlasti i to se nažalost desilo 2020. godine smjenom mene s mjesta predsjednika Skupštine i izbacivanjem većine Bošnjaka odbornika iz te većine u Skupštini i dovođenjem Tursunovića na čelo Skupštine. Time je ispoštovana forma da bi oni mogli nastaviti svoj rad – istakao je Duraković.

Naglasio je da je nažalost cijena te politike da su Bošnjaci ostali bez bilo kakvog mehanizma da zaustave ili blokiraju određene odluke.

– Zato smo i došli u ovu poziciju gdje se radi posljednja aktivnost koja ima za cilj da eliminiše Bošnjake iz ovog grada. I nažalost to svi nijemo posmatraju. Pored svih apala koje smo uputili, počev od onih koji su otišli OHR-u, stranim ambasadama i svima koji mogu da utiču na ovo. Jer, ovdje je riječ o načelniku koji ima podršku zvaničnih institucija u Banjoj Luci i politika koju trenutno provodi Milorad Dodik i većina koja vlada u ovom entitetu očito podstiče i podržava takve aktivnosti u Srebrenici gdje se u mjestu genocida mijenaju imena ulica i sve ono što podsjeća da su Bošnjaci tamo ikada bili – upozorava Duraković.

On je poručio kako se tome mora stati u kraj.

– Mislim da to može biti i podsticaj Bošnjacima koji razmišljaju nažalost pogrešno, a to je da je svejedno ko je načelnik Opštine. Nije svejedno da li je načelnik opštine negator genocida i da li je većina onih koji sjede u Skupštini ti koji žele da uklone Bošnjake s tih prostora različitim političkim presijama – kazao je Duraković.

Podvlači da je sada jako važno ko će biti većina nakon narednih lokalnih izbora, da li će to biti većina koja će zadržati ovakve odluke i provoditi ili će to biti većina čija će prva odluka biti stavljanje van snage odluke koju je donio Mladen Grujičić i njegova većina i vraćanje naziva ulica u probitno stanje.

– Ukoliko to ne uradi OHR, to mora biti zadatak onih koji trebaju izaći na lokalne izbore ove godine i na jedan politički način vratiti Srebrenicu normalnim politikama koje neće raditi jednonacionalne odluke kojim će preglasavati druge i raditi nešto poput ovoga – poručio je Duraković.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici Hamdija Fejzić izjavio je Feni kako je usvajanje prijedloga o peimenovanju naziva ulica još jedna pokazatelj “pokazivanja sile moći”.

-Nazive ulica koje smo usaglasili 2002. godine kada smo se vratili, da to budu stari-predratni nazivi ulica, oni su uglavnom te nazive išli da izmijene svojom današnjom odlukom. Oni su upravo ovakve i slične nazive ulice donijeli 1995.-1996. godine, kada su bili sami u Skupštini opštine Srebrenica – kazao je Fejzić.

Prema spornom prijedlogu usvojenom u Skupštini opštine Srebrenica, između ostalih, ulica Maršala Tita treba od sada nositi naziv ulica Republike Srpske, Trga Mihajla Bjelakovića u Trg Republike Srpske, Gradski park Srebrenica u Park majora Koste Todorovića, a za ulicu Reufa Selmanagića Crnog predložen je naziv Dubrovačka ulica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!