Dušan Janjić: Sjever Kosova može automatski zapaliti sukobe u tri zemlje

Vijesti 09. dec 202218:28 1 komentar
N1

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose u Beogradu u razgovoru za N1 ocijenio je kako je na sjeveru Kosova "urgentna situacija" koja može "automatski zapaliti sukobe u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori". Dodao je kako je ovo trenutno "mala vatra koja se može ugasiti sa malo pjeska, ali nigdje ne vidimo taj pjesak".

Pripadnici Kosovske policije iz redovnih jedinica tokom večeri ušli su u sjeverni dio Mitrovice, s ciljem, kako je rečeno, da pojačaju prisustvo u dijelovima grada gdje živi etnički mješovito stanovništvo. Šta je bio cilj ove akcije?

Ovo je apsolutno očekivan razvoj događaja i nije vrijedilo što se na njega upozoravalo još od oktobra 2021. Sve vrijeme prisustvujemo vrlo opasnom igrokazu u kojem učestvuju gotovo svi. To je igrokaz koji smo gledali kada su počeli ratovi u Jugoslaviji. Znalo se da ako Vučić povuče Srbe iz kosovskih institucija da je uspostavljena neka nova realnost. Priština nije priznala taj potez. Slično se dešavalo i Miloševiću koji također nije priznavao realnost. Nijednog časa nismo saznali da li je bilo razgovora o tome kako će se garantovati sigurnost izlaskom Srba iz policijskih snaga i ojačavanjem “srpskih formacija”, kako se već zovu, jer one postoje i to je realnost. Izbor (najavljeni za decembar) se neće održati. Srbija se sada ne može povući dok se ne razgovara o mehanizmima povratka Srba u institucije ili će da prave paralelne institucije. Ili će se ići korak dalje.

Vlast u Beogradu govori o “okupaciji Kosova” i spominje se povratak srbijanskih snaga?

Ovo ne zaslužuje komentar. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petković doljeva ulje na vatru koja već gori. Takvi ljudi moraju biti sklonjeni pod hitno jer svojim nastupima rade pogrešan posao. Pogrešno je u ovom momentu dok traje ukrajinski rat, i sve je veća izolacija Srbije, da se dođe da mora intervenisati NATO. Mora se povesti racionalan razgovor Vučića, Kurtija, NATO-a i Kontakt grupa koje zasad spavaju. Evropska unija nešto glumata. Jako je urgentna situacija i može se zapaliti region. Zbog toga zaslužuje veću pažnju.

Kako mislite da se može zapaliti region?

Svi znamo gdje se nalazi sjever Kosova. To je dio nekadašnjeg historijskog Sandžaka. Direktno je povezan sa sjeverom Crne Gore i preko Foče sa Bosnom i Hercegovinom, da ne govorim o međuetničkoj liniji. Ko to ne zna ja mu ne mogu crtati mapu. To je regija koja automatski pali sukobe u ove tri zemlje. U Srbiji bi pokrenulo etnonacionalnu podjelu, u BiH povlači aspiracije Dodika i ostalih da izađu i imamo već nestabilnu situaciju u Crnoj Gori kojoj samo još ovo treba.

Koliko je realno da će doći do smirivanja sitaucije?

Realno je i poželjno, i može se riješiti kada Kontak grupa bude govorila jednim jezikom. Moraju biti jasna demonstracija snage, ali ne od Kosova ili Srbije. Nova realnost je da su Srbi napustili kosovske institucije i nisu u situaciji da se nešto pitaju. Njihova politička volja je usmjerena ka autonomiji ili ka odvajanju. Zašt se ne dešava smirivanje situacije? Možda ima igrača u Kontakt grupi kojima odgovara da se dio sukoba prenese ovdje, da ne bi doživjeli preveliko opterećenje preko Ukrajine. Vrlo je delikatna situacija. Ovo je mala vatra koja se može ugasiti sa malo pjeska, ali nigdje ne vidimo taj pjesak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare