Dva različita suda, tri jednake presude: Sudski presedan u BiH

Vijesti 27. jul 202118:09 0 komentara

Dženan Memić nije poginuo u saobraćajnoj nesreći. Ljubo i Bekrija Seferović oslobođeni su optužbi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić zadobio teške tjelesne povrde. Presudio je ovo Vrhovni sud Federacij BiH. U postupku koji je advokat porodice Memić ocijenio sudskim presedanom u BiH.

Treća oslobađajuća presuda za Ljubu i Bekriju Seferovića. Sada pred Vrhovnim sudom Federacije BiH. Epilog kakav je i očekivala porodica preminulog Dženana Memića. Od početka tvrde da saobraćajne nesreće nije billo. Već da je ubijen. I da se ubice štite.

“Ja Ljubi Seferoviću ne vjerujem ništa, ali bili smo prinuđeni da sarađujemo u ovom postupku. Od danas saobraćjna nesreća je završena priča. To više nikone treba spominjati. Sada treba uhapsiti pomagače i ubice”, rekao je Muriz Memić, otac preminulog Dženana Memića.

Utrošeni milioni

“Ovo je pobjeda jednog babe, uz pomoć još jednog, pobjeda korumpiranog sistema. Dalida Brzić je majka, i neka joj je na čast ovo. Neka je na čast svima, državi, koja nije stala iza nas kada je trebalo”, dodala je Arijana Memić, sestra Dženana Memića.

VEZANE VIJESTI

Dva različita suda, tri jednake presude, utrošeni milioni. I uporedo potvrđena optužnica i pred državnim sudom protiv pet osoba, zbog organizovanog kriminala i spriječavanja otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića. Za advokate u ovom procesu, slučaj za izučavanje. Tvrde – oslobađajuće presude pred kantonalnimm sudom nisu ni smjele biti ukinute.

“Ako ste pažljivo slušali predsjednika Vijeća, rekao je: ‘Niti jedan od nalaza nije potvrdio van razumne sumnje’. Gospodine prdsjedniče, ako je to tako, zašto onda ukidate presudu, jer zakon kaže da je svaka sumnja u pogledu postojanja činjenica i okolosti koje čine obilježja krivičnog djela dovoljna za oslobađajuću, ili u pogledu primjene krivičnog. Dakle ovo nije nikakva pouka, ovo je sramota”, rekao je Ifet Feraget, advokat porodice Memić.

Odluka zakonita i legalna

“Konzistenzna borba sa tužiocima i sa policijom, koja je i kroz ovu oslobađajuću presudu na određeni način potvrđena teorija odbrane da je predmet naštiman od samog početka. Hvala Bogu Vrhovni sud je donio odluku koja je jedina bila moguća, zakonita i legalna”, poručio je Rusmir Karkin, advokat Ljube i Bekrije Seferovića.

Pravosudni proces u slučaju Dženan Memić traje četiri godine. Izazvao je brojne kontroverze. I proteste građana. 21-ogodišnji Memić preminuo je 15. februara 2016. Sedmicu ranije, na Ilidži u Sarajevu, zadobio je teške povrede glave. Kako – ostaje nerazriješeno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!