Dvadeset godina priče o referendumu

Vijesti 07. jun 202421:49 1 komentar
Screenshot

Ono što se čulo danas nisu prve prijetnje Milorada Dodika otcjepljenjem ili referendumom. No, ovaj put formirao je i poseban tim koji treba uputiti prijedlog o mirnom razdruženju. Iz američke ambasade naglašavaju kako Ustav Bosne i Hercegovine ne daje entitetu pravo na otcjepljenje. Podsjećaju i kako RS postoji samo unutar Bosne i Hercegovine.

“Doviđenja BiH, dobrodošao RS-Egzit”, poručio je Milorad Dodik na sjednici NSRS u oktobru 2020. godine, a nakon što je Ustavni sud van snage stavio odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS. Tada je potvrđeno da je titular zemljišta BiH, ne RS. Milorad Dodik odgovorio da se radi o početku kraja

Nije prvi put da Milorad Dodik prijeti. Od refernduma o radu suda i tužilaštva se na kraju odustalo; proveden je samo onaj o Danu Republike Srpske čiji će se organizatori kasnije braniti na sudu da se radilo o neobavezujućem ispitivanju javnog mišljenja. Optužnica je odbačena.

Referendum prije odcjepljenja za konačan cilj.. A on je ujedinjenje sa Srbijom. RS i sjevernim Kosovom..Milorad Dodik je to čak i nacrtao, novinarima Dojče Vela kada su ga upitali kako vidi sudbinu ovog dijela Balkana.

Vlasi o Dodikovoj ideji o pridruživanju Srbiji: Vučić mu ne bi rekao “dobrodošao”

U posljednje vrijeme, priča o odcjepljenju uokvirana je kroz navode o mirnom razdruživanja. Jednom je povod državna imovina, drugi put odluke visokog predstavnika, posljednjih sedmica, usvajanje rezolucije o genocidu u Sreberenici.

Niti je RS unijela u BiH svoj teritorij, niti se može razdružiti, no predsjednik RS ne odustaje, za sada od retorike…Pritom zaboravlja spoemnuti da Ustav BiH, koji je dio Daytonskoga mirovnog sporazuma, ne sadrži odredbu koja izričito dopušta ili zabranjuje referendum i da je državni parlament jedini koji može donijeti zakon o referendumu.

Više u priči Tine Jelin – Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare